Омега-3 киселините не предпазват от депресия

0

Рибата отдавна е смятана за естествен и много ефективен антидепресант. За съжаление, последните проучвания не подкрепят тази теза. Свойствата и ползите от омега-3 киселините отдавна и многократно са изследвани. Оказва се обаче, че след като учените анализирали почти 30 изследвания, които са потвърдили забележителните свойства на омега-3 киселините, днес твърдят, че това е било голяма загуба на време! Зад тези изводи стои независима глобална мрежа от учени, специалисти, пациенти, болногледачи и хора, интересуващи се от здравното течение Кокрейн (Cochrane).

omega-3-childДосега омега-3 мастните киселини се препоръчваха за деца, с цел да подпомогнат нормалното психическо развитие на децата, а също и на лицата със сърдечно-съдови проблеми, но не само. Преди известно време имаше публикации, че тези съединения могат да защитават и дори да облекчават симптомите на депресия, включително следродилното биполярно разстройство и шизофренията. Поради това, в продължение на години, много експерти са препоръчвали  мазна риба и добавки, съдържащи мастни киселини като отлично средство за подобряване на настроението на хората с генетично предразположение към афективни разстройства.

Последните проучвания и анализи показват, че това не е съвсем вярно. Изследователите открили, че хората, които приемали омега-3 киселини, били по-издръжливи на атаките на болестите, отколкото пациентите, приемали плацебо. Но разликата била минимална.

„В момента няма достатъчно доказателства, че омега-3 мастните киселини са ефективни при лечението на депресивни разстройства”,

споделил основният автор на изследването, д-р Катрин Епълтън от университета Бърнемаут.

omega 3 depresiaТова е важно откритие. Хората, които страдат от депресия, трябва да знаят това, за да направят по-информирани решения за своето лечение. Експертите посочват, че приемането на такива добавки се отразява на стомаха и е предпоставка за получаване на диария и гадене.

За да се определи недвусмислено ефективността или липсата на омега-3 мастните киселини в лечението на депресията, трябва да бъдат проведени по-подробни изследвания.

Световната здравна организация (WHO) е изчислила, че тежките депресивни състояния засягат 3% от населението. За съжаление, този брой нараства. До 2030 г. проблемът с изпадането в тежка депресия може да засегне 10% от хората.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg