Отец Силвестър Янакиев: Претенциите на Вартоломей са налудни, нахални и нагли

0

„Не харесвам!“ поведението на вселенския епископ на територията на Българската патриаршия и Българската държава. Всеки трябва да си знае мястото!“ – това написа на стената си във Фейсбук Отец Силвестър Янакиев. Георги Гюзелов разговаря с него.

Отец Силвестър Янакиев, Вартоломей

Отец Силвестър Янакиев

-Отец Силвестър, защо претенциите на Вселенския патриарх Вертоломей провокираха Вашето недоволство?

Налудни, нахални и нагли. Ако някой реши да му се върже, ще бъде още по-жалко. Меко казано, те са проблем. Не може да си позволява да идва у нас, в чужда Поместна православна църква и да налага претенции, които не се основават на християнските морал и ценности, а на гръцки шовинизъм и етнофилетизъм.

-Какво трябваше да направи президентът Росен Плевнелиев?

Той трябваше да направи нещо, което никога не е правил. Трябваше да защити националните интереси и да остане на позиция, на която би трябвало да стои един български президент.

Отец Силвестър Янакиев, Вартоломей, Росен Плевнелиев

Президентът връчва орден „Стара планина“ на Вартоломей

-Имаше и протест срещу Вселенския патриарх…

Българският народ не е сляп. Той си знае правата, историята, достойнството. Проблемът е в политиците, защото те не само предават и продават България. Ако Вартоломей беше дошъл като нормален християнин, още повече, че е Вселенски патриарх, трябваше да каже, че в Северна Гърция, където са асимилирани нагло и безочливо над половин милион българи, на които им е забранено да говорят български език, да се назовават на българските си имена, ще бъдат изградени няколко български църкви, например 20. Тогава в името на някаква взаимопомощ да поиска нещо. Тогава щях да разбера исканията му. На фона на това, което са направили срещу България, срещу българския етнос, вяра и традиции… С този разбойнически събор през 1872 година, те всъщност узаконяват една ерес и на базата на нея си патят много православни християни. Те наричат филитизъм или етнофилитизъм нещо, което самата Вселенска патриаршия проявява преди и сега, както  Вертоломей прави към нас. Никога църквата не би трябвало да бъде използвана като параван срещу дребни националистически, шовинистични мераци, както направи Вартоломей.

-Какво ще последва?

Вероятно нищо или Плевнелиев ще си даде всичко като един добър национален предател. Редно е на евентуалния православен събор през 2016 г. Българската патриаршия, в лицето на нейните представители, да изискват и настоят да им бъде възстановено пето място по чест и достойнство в лоното на Православната църква, иначе да не участват в събора. Мярката на православната ни църква ще бъде правилна, канонична и православна. Поведението на Вартоломей не отговоря на нито един от пунктовете, които изброих.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg