Гигантски тунели и пещери от лава на Луната

0

Под повърхността на Луната вероятно има огромни стабилни пещери и коридори, толкова големи, че могат да скрият цял град. Тези пещери в миналото са били издълбани от лава. Това са изводите от резултатите след теоретичните изследвания, представени по време на конференцията Lunad и Planetary Science Conference.

Луна, пещера, лава

От известно време, има дискусия дали наистина могат да съществуват на Луната такива тунели и пещери, образувани от лава. Някои данни, като видимите на повърхността на Луната кръгли фигури сочат, че ако съществуват такива пещери, те са наистина огромни – каза професор Джей Мелош от Пърдю Юнивърсити. Образуванията, за които става дума, са с широчина дори 10 километра. Екипът от Пърдю проучва дали е възможно да има пещери с този размер.

Луна, пещера, лава, Дейвид БлеърИзследователите, ръководени от Дейвид Блеър направили изчисления, за да видят дали е възможно да съществува стабилна пещера с широчина над 1 километър. Те установили, че ако тези тунели са издълбани от лава и имат формата на арка, подобна на тези, наблюдавани при земните пещери, то те ще бъдат стабилни до широчина от 5 километра.

„Това не би било възможно на Земята, но на Луната, ние имаме много по-слаба гравитация и лунните скали не се влияят толкова много от времето и ерозията, както на Земята“,

категоричен е Дейвид Блеър. Следователно теоретично е напълно възможно на Луната може да има пещери, с размерите на цели градове – казва Блеър.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg