Общото между икономиката и глобалното затопляне

0

Ако емисиите на въглероден диоксид  продължат да се увеличават, както до сега, то до края на настоящия век световният икономически растеж ще бъде с около 23% по-малък, отколкото би бил без да има глобално затопляне, пише в последния си брой списание Nature.

За някои страни, като Русия, Монголия и Канада, глобалното затопляне ще означава значителни икономически ползи. Но за повечето страни от Европа ползите ще са твърде ниски. САЩ и Китай ще понесат известни загуби. Но затова пък икономиките на Африка, Южна Америка, Близкия изток и останалата част от Азия, силно ще пострадат.

„Глобалното затопляне ще доведе до намаляване на стойността на недвижимите имоти в южната част на САЩ. Но на фона на това, че цялата Земя ще бъде по-малко продуктивна, това е нищо. От икономическа гледна точка затоплянето означава трансфер на горещите зони на планетата към по-студените й части. Това е като да се вземе от бедните и да се даде на богатите.” – казва съавторът на проучването, професор Соломон Ксианг от Университета на Калифорния в Бъркли.

Авторите анализирали икономическите данни от 160 страни през последните 50 години, особено внимание обърнали на Съединените щати, като анализирали данните от отделните щати. Те открили нещо, което водещият автор на проучването Маршал Бърк от Станфордския университет, нарекъл екосфера на глобална температура, при която хората най-ефективно произвеждат стоки. Тази екосфера представлява средногодишната глобална температура, която се равнява на 13 ± 1 градуса по Целзий. За районите, разположени по-надолу от тази екосфера, всеки допълнителен градус означава увеличаване на производителността. Глобалната средна годишна температура на въздуха през двадесети век е 13,9 градуса по Целзий.

Икономическото развитие се влияе от множество фактори, и глобалното затопляне е един от тях. Отрицателният ефект е малък, но се натрупва с времето. Отдавна е известно неблагоприятното въздействие на високите температури върху селскостопанското производство, но много предишни проучвания са показали, че например в горещите дни е намалено производството на автомобили. В момента САЩ е близо до световния оптимум, казва Бърк. Колкото по-топло става, толкова икономическата ситуация в САЩ ще бъде по-лоша. Според изследователите, през 2100 година Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на САЩ ще бъде с около 36% по-нисък, отколкото би бил без участието на глобалното затопляне в цялата картина. Въпреки това, както отбелязва ксианг, тъй като САЩ е близо до оптимума, е възмен риск от грешки, които обаче не могат да се отнесат до страни като Индия, Пакистан, Нигерия и Виетнам, в които и в момента е горещо и още от сега могат да се изчислят загубите, причинени от затоплянето на климата.

globalno_zatopliane2

В своето изследване авторите приемат, че глобалното увеличение на емисиите на CO2 няма да се промени. Ако все пак станат задължителни приетите наскоро в Париж ангажименти за намаляване на емисиите, то световният БВП през 2100 година ще бъде намален не с 23, а с 15%, отколкото без глобалното затопляне.

Становището на други икономисти около тези изследвания е силно разделено. Някои са съгласни с него, други казват, че не си струва да се публикува.

А какво е Вашето мнение по въпроса?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg