Кога да изхвърлим старите гримове?

0

Ние, дамите, често се пристрастяваме към любимите си гримове, особено към тези, които имат и сантиментална стойност, например са ни подарени от любим човек. За щастие съвременната козметична индустрия е достатъчно напреднала, за да ни осигури комфорта на по-дълго ползване. Но и това време не е безкрайно. При смяна на сезоните обичайно първо се захващаме да подредим гардероба, да разчистим старите и непотребни дрехи и обувки. Това може да е моментът, когато подобна чистка можем да направим и с гримовете си. Така и така сте се настроили за дейстия с размах.

makeup-2

За разлика от дрехите, изтеклите от срок гримове могат да предизвикат нежелани раздразнения по кожата, а не рядко и да ни причинят сериозни възпаления. При различните продукти трайността и възможността да ги използваме варира. От особено значение е и как ги поддържаме. Оптималният вариант например за сенките е да измиваме апликаторите след всяко нанасяне (лесно става навик, опитайте!). Или пък се снабдете с достатъчно бройки и след ежедневна употреба ги събирайте в пликче или кутийка, и в края на седмицата може да ги накиснете в топла вода и мек сапун, след което много лесно се почистват. Друго основно правило е, в случай на очна или кожна инфекция, трябва да се разделите с всичкия си грим или по време на инфекцията да не използвате нито един продукт. Подостряйте молива за очи след всяка употреба, така ще се предпазите от повторно заразяване. Какво съветват все пак специалистите за това, кога трябва да се разделим с любимите си разкрасяващи продукти?

стари гримовеСпиралата е любима част от грима на всяка жена. С подходяща основа и спирала е достатъчно да подчертаем очите в ежедневния грим. В зависимост от честотата на употреба тя може да се използва 3, 6 месеца, дори и една година. Ако очите ви са здрави, а спиралата леко засъхне, с малко тоалетно мляко може да я освежите. Въпреки това честата смяна на спиралата е препоръчителна, защото тя се нанася близо до очите и попива всички бактерии при всяко нанасяне. Моливите за очи могат да се използват далеч по-дълго: дори над две години, но трябва да се подострят често.

стари гримовеОсновата за лице е ежедневен продукт и при смяна на сезоните следва да се подмени, най-малкото защото се променя окраската на лицето, стига да не поддържате тен със солариум. Предпочитайте опаковките с пулвелизатор, за да избегнете заразяването с бактерии, които се предават с допира на кожата. В случай, че усетите необичайна миризма или има промяна в консистенцията, незабавно я изхвърлете. Най-добре е да я нанасяте със специална четка, която ако поддържате добре, ще даде живот на основата до една година. Пудрата е по-дълготрайна, при правилна употреба може да се използва до четири години. Ако забележите лъщене и странен мирис, по-добре е да не рискувате. Същото важи за прахообразните сенки – тяхната трайност също е няколко години, с уговорката за често измиване на апликаторите. Червилото и блясъкът за устни могат да ви служат добре около две години.

стари гримове

Най-общо препоръката е да се спазват определени хигиенни правила, за да удължите живота на гримовете си. Натуралната козметика е с по-малка трайност поради липса на консерванти, а антиейдж продуктите гранясват по-бързо. Записвайте си в тефтерче датата на отваряне на всеки един продукт, за да сте наясно колко време сте го ползвали. При каквато и да е инфекция на кожата или по очите, както и при наличието на необичайни миризми, изхвърлете всичко без да се замисляте. Щадете кожата си, не грима.

Ако темата Ви е интересна, прочетете и статиите Внимание! Гримът може и да е опасен и Минерален грим! Истина или мит?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg