Уникално! Непознати животни бяха открити под шелфа на Антарктида

0

АнтарктидаПолупрозрачна риба и куп други непознати досега представители на подводната фауна откриха учени под ледниците на Антарктида. Новооткритите водни животни живеят в постоянен студ и мрак на около 740 метра под шелфовия ледник Рос на Южния полюс.

Експедицията стартира още в края на миналата година. Учените стигнаха територия, която отстои на 630 км от ледения континент и на хиляда километра от най-близката в района постоянна база. Специалистите не са и подозирали, че ще се натъкнат на каквито и да е животински видове под айсбергите и континенталната част на Антарктида. Най-смелите им представи са били, че в тези условия ще открият само бактерии под водата. Каква била изненадата им само, когато на обследваната ледена територия под шелфа открили странни и непознати досега морски създания.

Антарктида

Няколко часа учените наблюдаваха около 30 полупрозрачни риби под Антарктида. На снимката виждате механичните ръце на потопяемия робот Deep-SCINI. Снимка: Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling Project

Учените спуснали Robot Deep-SCINI – чувствителен подводен робот от най-ново поколение в дупка в ледника Рос. Неговата площ е доста по-внушителна от територията на Франция! Роботът уловил прозрачна риба, която, според учените вижда светлина за първи път. Бързо около апарата се натрупали близо 30 рибки. Те били привлечени от непознатата за тях светлина. Освен рибките, Robot Deep-SCINI уловил и няколко разноцветни ракообразни.

Рос Пауъл от Северния университет в Илинойс твърди: „Ясно беше, че това е живееща там общност, а не една случайна среща.“

Полупрозрачната синьо-розова риба е била не по-дълга от 15 см. Специалистите-изследователи са се натъкнали на още няколко вида непознати досега рибки: оранжеви и черни, скариди и други безгръбначни морски обитатели.

АнтарктидаТепърва ще се установява как непознатата досега екосистема е успяла да оцелее толкова далеч от светлината на Слънцето.

Откритието на специалистите показва недвусмислено, че леденият шалф на Антарктида е приютил в ледените и тъмни подводни слоеве неизследвана до този момент фауна. Над 1 млн. кв. км. е  непроученото морско дъно под най-южния континент на Земята.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg