Български учени разработват лекарство от охлюви за лечение на рак

0

Учените от всички краища на света, продължават да правят всичко възможно, за да открият лекарство срещу едно от най-разпространените и тежки забовялания в света – рака. Периодично се появяват новини за това, че има напредък в направата на лекарства и препарати, с които ракът може да бъде победен.

лекарство срещу ракБългария не изостава от световната наука, защото усилия в тази посока полагат и българските учени. Една от разработките по която работят в момента наши учени, се основава на направата на лекарство против рак от охлюви. Разработва го екип от учени в Българската академия на науките. С това лекарство учените участваха в конкурса „Изобретател на годината“. Конкурсът се организира от Патентното ведомство и се проведе преди броени дни.

Какво представлява всъщност лекарството? В основата му, както вече стана ясно, е градинският или пък морски охлюв. За да бъде извлечена от него най-важната съставка – хемолимфа, се срязва крачето на охлюва. Течността, която потича от там е безцветна и всъщност представлява хемолимфа. След като се сдобият с нея, тя преминава през различни апаратури и обработки, за да бъде пречистена и от нея да бъде извлечен чист хемоцианин.

морски охлюви

Веществото хемоцианин от морските охлюви принуждава човешкия организъм да произвежда антитела срещу раковите клетки

Веществото хемоцианин е почти идентичен на хемоглобина в кръвта на човека. Разликата, обаче е, че кръвта на хората е червена, а тази на охлюва е синя. Веществото, което се извлича по този начин от охлюва има уникално действие. То принуждава организма да произвежда антитела срещу туморните клетки.

Освен това има свойството и да разгражда туморната клетка. Това става посредством умението му да се свързва към протеините, които се намират на нейната повърхност и по този начин я разгражда.

По лекарството работи екип на професор Долашка от БАН. В усилията на екипа за разработката на лекарство от охлюви, което да лекува рак, българските учени вече години са подпомагани от техни колеги от Германия, Италия и Белгия, с които работят заедно.

Охлювите отдавна са обект на научни изследвания в света и в България, а така също представлява интерес и за бизнеса в страната ни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg