Българските села с най-забавни имена (снимки)

18

Българският език е толкова богат и колоритен и в това не се съмнява никой. Същото важи и за имената на населените места, с които са ги кръщавали нашите предци.

Село Чуйпетлово, Села в БългарияСигурно всеки знае поне едно село в България със странно и смешно име.

Много голяма част от тези селища с колоритни и забавни имена, се намират в Габровска област. И това не е случайно, защото за чувството на хумор на габровци се носят легенди.

Точно в тази част на България се намират села с уникално забавни имена като например Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и други.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

села със странни имена в Югозападна БългарияСела със странни имена в Югозападна България

 

Твърди се, че повечето от тези села са получили своите имена заради прякорите на хората, които се смятат за техни основатели.

Село Торбалъжи, Села в БългарияТочно такъв е случаят със село Торбалъжи, което се намира съвсем близо до Габрово. То е било наречено така по прякора на първия човек, който се заселил в това селище, а именно Дончо Торбалъжи, който бил козар. Хората му дали този прякор, защото имал умението да разказва изключително увлекателно истории, които си измислял сам.

Двата квартала, които са в пределите на Габрово – Андреево и Любово също са били някога села. Преди да станат част от града, те също са имали забавни имена – Търсигъзи и Гъзурниците. Името Гъзурниците е дошло от данъка върху произведено жито „гъзурнина”, който бил характерен в миналото за този край на България.

села със странни имена, ШушняСелища с други подобни интересни и смешни имена има и в община Дряново. Сред тях са село Дупините, Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, и Пърша. Чуйпетлово край Перник и Тъпчилещово край Омуртаг също са сред странните имена на села.

В община Трявна пък има село със звучното име Пържиграх, в което днес не живее никой. И още имена на села с „нежни“ имена – Шушня, Кривонос, Алкохолево. В Пазарджишко има и село Злокучене.

Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, велинградското Кръстава, великотърновското Вонеща вода и много други.

Сред десетте най-странните имена на селища в страната ни обаче, попадат следните: Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка, Държава, както и село Сърбогъзи, което вече е сред изчезналите села в България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!18 коментара

  1. Николай Славянинов на

    Сплошные мерянские названия, с лёгкостью расшифровываемые с помощью эстонского (западно-чудского) словаря. Та же Вещица = Мельница: veski (эст.) – мельница.
    Чередование щ и sk такое же как и в kiskja, kisknik – хищник; или в уже самих русских таскать-тащить, плескать-плещу и т.д. http://new-etymology.livejournal.com/?skip=10
    Но в Болгарии знать не знают, что Вещица – это мельница – потому что одними из первых сменили финно-угорский язык на церковно-славянский, искусственно созданный для распространения Библии.

Коментирай в Delo.bg