Села със странни имена в Югозападна България

0

 

Ако се замислим за села със странни имена в България, ще се сетим за десетки такива. Дори delo.bg вече писа за няколко от тях в различни кътчета на България.

Село Вещица

Българските села с най-забавни имена

 

Малко от Вас ще се сетят за тези – Вракуповица, Гореме и Лъжница. Намират се в област Благоевград. Първите две са в община Струмяни, а третото – в община Гоце Делчев.

Вракуповица

с. Вракуповица

Но какво се крие зад тези странни имена? Според легендата, името Вракуповица идва от първия заселник в селището Вракуп. Други източници обаче той се е казвал Прекуп, разказва кметският наместник Васка Митрева.

Населението на Вракуповица се състои от 12 души. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ – изследване, издадено в Константинопол през 1878 година се съобщава, че през 1873 година в селото е имало 27 семейства и общи 90 души. По време на Балканската война през 1912-1913 година четирима от жителите му са участвали в Македоно-Одринското въстание.

Гореме

с. Гореме

В съседство с Вракуповица се намира село Гореме, откъдето е и кметът на двете села. В миналото населеното място е имало различни имена. Било и Гореми, било и Горелина. Историята показва, че селото е съществувало още от 17 в. Двете имена са открити в османски източници през 1611-1617 година.

Гореме се намира в Малешевската планина. Има и условия за туризъм. Пътят до там е проходим, така че всеки, който иска да го посети, може да го направи, казва кметският наместник Васка Митрева и допълва, че селото е известно с т.нар. Горемски боб. Той се прави на печка на дърва, заедно с печени чушки. Митрева разказва, че рецептата е уникална и не може да се открие в друг край на страната.

През 19 век основния поминък в селото са били земеделието и говедовъдство. Хората са гледали ечемик, ръж и овце. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ се споменава, че през 1873 в Гореме живеят 82 семейства и 220 души. По-късно в труда си „Македония. Етнография и статистика“ Васил Кънчов пише, че в селото живеят 800 души християни.

села със странни имена

с. Гореме

Новината за Солунската афера от 1901 година сварва Гоце Делчев именно там. По време на Кресненско – Разложкото въстание там е сформирана местна чета, начело със Стоян Янчов. В Гореме заработва и един от първите комитети на Тайната македоно-одринска революционна организация (ТМОРО).

От Гореме е била и най-дейната чета по време на Горноджумайското въстание. Тя е била ръководена от Стоян Стаменов. През 1902 въстаниците водят тежък бой с турска войска близо до селото, а година по-късно четата е разбита от турците по време на Преображенското въстание.

В статистиката си „La Macédoine et sa Population Chrétienne“ секретарят на Българската екзархия Димитър Мишев пише:

„През 1905 година в селото живеят 976 души българи – екзархисти.“

На 24 септември в селото се провежда традиционен събор, посветен на Горемското въстание от 1902-1903 година.

Лъжница - села със странни имена в Югозападна България

с. Лъжница

Лъжница е мюсюлманско село на около 10 километра от Гоце Делчев. Там не се лъже, защото така учи религията. „Не лъжи“ е и една от десетте Божи заповеди в християнството и от додекалога в исляма, която жителите трябва да изпълняват стриктно.

В миналото селото се е наричало Ложниче. Но откъде идва името му голяма част от хората там не знаят. Според османски поименен регистър през 15 век там живеят 101 немюсюлмански семейства и 3 тюркмено-мюсюлмански. Два века по-късно немюсюлманските семейства, живеещи там са две.

През 1873 година в селото, което тогава е носило името Мозница са живеели 175 мюсюлмани. В момента прехрана на местните осигуряват 7 фабрики – за обувки и шивашки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg