Стефи Стаменова: Мога да стана стюардеса и без конкурс

0

Стефи Стаменова – лайфкоуч, радио и телевизионен журналист

„Снимката на нощта“ и „Какъв е номерът?“, Обединени радиостанции „Канал Ком“, „Следвай сърцето си със Стефи Стаменова“, ТВ7, известна като българската Шехерезада, автор в delo.bg.

Стефи Стаменова Всяко първо нещо оставя следа в съзнанието по особен начин.

Първата срамежлива целувка в парка, първата споделена или несподелена любов. И други такива първи неща…

Няма да забравя деня, в който за първи път трябваше да летя със самолет. Разбира се, че помня и датата – 07.07.2000 г. Беше малко след рождения ми ден и се шегувахме с моите приятели, че мога да продължа празника и на борда.

Лесно е да се каже, но като се започнаха едни съвети от родители, съседи, приятели, ползвали авиокомпаниите и такива, които само са чували за това.

Облечи удобни дрехи“ (Силно се надявам, че не са имали предвид официалното облекло на българина- анцуга), „Вземи си повече вода „(като се има предвид че по това време всички компании предлагаха храна, алкохол и напитки в изобилие, нямаше нискотарифни авиокомпании, поне от България до Великобритания), „Запали свещ преди полета„, „Тръгни с десния крак напред“ (съвет от най-старата ни съседка),…

Стефи СтаменоваТова така ме напрегна, че бях на ръба на нервна криза докато не получих съвет от заклета стара мома – „Виж, ако можеш да се сближиш с пилота, полетът ти ще е незабравим“! И други, които ми напомниха сцени от филма „Емануела“ в самолета…

И така, със страх, напрежение и закачки, времето минаваше и дойде паметният за мен 07.07.

Минах митническата проверка спокойно. Настанихме се. Имахме си и места, за щастие. О, да не забравя и друг съвет – мястото трябва да е или до аварийните изходи, най-много до 3-4 реда преди или след тях. От толкова неща за помнене щях да забравя къде отивам.

Да, летях от София за Лондон.

Помня точно как изглеждаше България от птичи поглед. Помня и съседите ми по място. Те бяха получили повече и по-страховити съвети от мен… Разменихме няколко. После се отпуснахме и разменихме по една чаша вино.

Когато полетяхме преносно и буквално в облаците, успяхме да се насладим напълно на свободата на душата и тялото да летят. Потъвахме в пухкавите облачета, които палаво се движеха с нас. Гонихме се.

Наслаждавахме се на слънчевите лъчи, които галеха румените ни бузки от вълнение и малко вино за кураж.
Стюардесите елегантно дефилираха и предлагаха напитки, храна и усмивки. Напрежението започна да пада.

Даже ми се искаше да заспя като много от пасажерите, но как можех да пропусна някоя от прекрасните гледки, които се откриваха пред погледа ми?

Стефи Стаменова

Стефи Стаменова с дъщеря си Мануела Стаменова в Лондон

Започнахме да се спускаме. Никога няма да забравя подредените и зелени английски площи. Очаквах мъгла като всички, които само са чували за гъстите английски мъгли. Нищо подобно. Беше ясно, свежо, неописуемо красиво.

Поисках да запазя този спомен и още когато затворя очи, да мога и с отворени да го видя. Макар че от тогава имам над 200 полета в различни точки на света.

Приятелите ми се шегуват, че мога да стана стюардеса без конкурс. А вие помислете, дали не послушах съвета на заклетата стара мома?

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg