Модният фотограф Мануела Стаменова избра България пред кариера в Лондон

0

28-годишната талантлива Мануела Стаменова е ново, но вече доста предпочитано име за професионални фото сесии на българските модни знаменитости за корици на родни списания. Мануела, която през 2006 г. печели титлата „Мис България Лондон“, е избрала фотоапарата пред модния подиум за свой път в живота. Магистър по математика и информатика от City University London, Мануела оставя настрани точните науки и продължава развитието си в изцяло творческа професия, каквато е модната фотография. В момента работи върху проект, който е свързан с модели и животни в различни концепции. Пред обектива й са заставали имена от корици на Vogue като Симара Диксън и Стейси Фентъм, а у нас – красавици като Славена Вътова, Росица Иванова, Олга Модева и Бориса Тютюнджиева. Навръх рождения си ден Мануела Стаменова отдели от времето за подготовка на партито, за да разкаже защо е избрала България за своето професионално развитие.

Мануела Стаменова, моден фотограф

Мануела Стаменова, моден фотограф

Мануела, откъде и кога дойде интересът ти към фотографията?

– Винаги съм харесвала фотографията. Тя винаги е била голяма страст за мен, но интересът ми дойде първо като хоби, след като заминах за Англия, когато бях на 13 години. Там започнах да откривам колко много ме привлича модата, все пак Лондон е една от модните столици на планетата 🙂 Това е град, в който дори по улиците можеш да срещнеш хора, които имат индивидуален стил и това винаги много ме е вдъхновявало. Странно е, че фотографията ме грабна и сама ме избра, тъй като в Англия завърших математика и информатика, дори магистратурата ми е свързана с точните науки и винаги материята, на която съм залагала е била по-строга и дори по-суха. В свободното време не спирах да практикувам хобито си и в един момент популярна модна агенция в Лондон забеляза моята работа и ме покани да направя портфолио на техни модели. Доста харесаха самите снимки, а на мен ми се наложи постоянно да обяснявам, че това ми е хоби. Въпреки това не спирах да получавам редица предложения за професионални фото сесии, което много ме изненадваше. Когато започнах да пиша дипломната си работа в Англия, получих предложения за заснемането на кампании на български модни марки. Приех да работя с един български бранд, направихме каталог и всичко необходимо за една кампания. Работата ми беше оценена и от други големи компании. По този начин неусетно над 40 марки се свързаха с мен. Това ме стимулира допълнително да се върна в България, където основното ми занимание е модната фотография. И в момента не спирам да пътувам между София и Лондон, за да практикувам моето хоби-професия.

Мануела Стаменова, моден фотограф

модел и фотограф на булчинска сесия – Мануела Стаменова, by Photoholic

Кои са най-популярните хора, които са заставали пред обектива ти?

– Основно това за лица от английския моден сектор, те са имена от популярни агенции, от корици на Vogue – Стейси Фентъм и Симара Диксън.

Ставали ли са твои снимки корици на популярни модни списания?

– Да, в Лондон. Списания, които са с vintage насоченост.

Мануела Стаменова, моден фотограф

сн. Мануела Стаменова

В България кои са популярните личности, които си снимала?

– Всички популярни имена на родни модни агенции, носителки на короната на Мис България – Славена Вътова, Росица Иванова, модели като Олга Модева, Бориса Тютюнджиева, Гергана Дончева и още много.

Обмисляла ли си да създадеш своя школа за млади фотографи у нас?

– Мисля, че все още ми е рано за това предизвикателство, защото има още какво аз самата да уча.

Върху какво работиш в момента?

– Сега съм ангажирана с модни кампании за лято 2016 на български модни марки. Работя и върху един собствен проект, който е свързан с модели и животни в различни концепции.

Кой е автор на снимките, на които си ти в колекцията на твоята личната Фейсбук страница?

– На всички автопортрети лично аз съм настроила всички параметри на фотоапарата. Част от тях съм правила аз, други – моят приятел и майка ми, но не са били професионални фотографи в нито един от случаите.

Журналистът Стефи Стаменова е твоя майка, какво ти дава тя, тя ли е най-добрият ти приятел?

– Да, майка ми играе доста голяма роля в повечето от решенията, които предприемам. Винаги съм имала нейната подкрепа и съм се чувствала свободна да правя избор. Чувствала съм се обичана и насърчавана да правя това, което искам и да следвам сърцето си благодарение на нея.

Мануела Стаменова и Стефи Стаменова

Мануела Стаменова и Стефи Стаменова

Това ли е най-важното в едно хоби, превърнало се в професия – да следваш сърцето си и мечтите си и какво би посъветвала младите и талантливи българи, които възнамеряват да се занимават с фотография?

Когато вършиш нещо със сърцето си, ти се чувстваш свободен. Важно е човек да вярва в себе си и да не се страхува да опита да следва своите мечти. Относно фотографията, трябва да я чувстваш и да имаш нуждата да изразяваш себе си с този вид изкуство, за да можеш и да го практикуваш успешно.

Мануела Стаменова, моден фотограф

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg