Защо пингвините могат да намалят самолетните катастрофи?

0

Пътуването със самолет се превърна почти в ежедневие за съвременното човечество. И макар технологиите по отношение на самолетостроенето да са изключително напреднали, все още има някои рискове при пътуването със самолет, които биха могли да доведат до катастрофи. А както знаем, лошото при самолетните катастрофи е, че обикновено смъртността при тях е изключително висока. Една от причините, които могат да доведат до авария и съответно катастрофа на летателната машина, е обледяването на нейните крила.

Защо пингвините могат да намалят самолетните катастрофи?

И точно тук идва ролята на пингвините, които биха могли да помогнат за решаването на този сериозен проблем. Всъщност, в случая, много важни са перата на пингвините, които в момента са обект на усилено изучаване от страна на учени. Причината, която е накарала учените от Университета в Лос Анджелис да се заинтересуват толкова активно от тях е, че пингвините имат способността да излизат от водата при невероятно ниски температури от порядъка на минус 30 до минус 40 градуса по Целзий.

Защо пингвините могат да намалят самолетните катастрофи?

Най-впечатляващото е, че въпреки тези студове,

по крилете на пингвините не се образува никакъв лед.

Причината, според учените е, че оперението им е специално и има свойството да не задържа вода. Неговата структура е сложна, подсилена от жлеза с мазна секреция. По този начин се образува нещо като защита и това не позволява на водата да се задържа или просмуква по някакъв начин в перата им. Тази секреция се получава от специална жлеза, която се намира непосредствено до опашката на северната птица.

Защо пингвините могат да намалят самолетните катастрофи?

Учените са установили също, че самите пера на пингвините имат съвсем малки пори, в които се задържа въздух. Това, заедно с мазните секреции осигурява такава повърхност, която не позволява на капките вода да се задържат по нея.

Това съвършено устройство на оперението на пингвините, би могло да бъде много полезно в самолетостроенето. В момента учените се опитват по някакъв начин да го приложат в аеро технологиите. Така ще се намери начин да бъде избегнато опасното обледяване по крилата на самолетите, което е причина за множество трагедии.

Защо пингвините могат да намалят самолетните катастрофи?

Освен ефикасно, това решение би било и доста по-евтино и по-екологично, в сравнение с използваните днес методите. В авиоиндустрията към момента се практикува размразяване на крилата на летателните машини чрез използването на химически препарати.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg