Анет Херфкенс – единствената оцеляла при самолетна катастрофа и прекарала сама 8 дни в джунглата

0

С покъртителната история за края на първия и началото на втория ѝ живот оцелялата след самолетна катастрофа Анет Херфкенс доказва, че животът наистина може да бъде много по-странен и удивителен от фикцията. Убедете се сами!

Анет Херфкенс

Анет Херфенкс с книгата ѝ „Турбуленция: Истинска история на една оцеляла“

Анет Херфенкс е родена във Венецуела на 29 април 1961 г. в холандско семейство. Тя и по-голямата ѝ сестра Евелин завършват основното си образование в градчето Маракаибо. След стажантски курс в столицата на Чили, Сантяго Анет става част от екипа на в ING Bank, а по-късно и първата жена на висок ръководен пост, изпратена в чужбина от холандската банка – първо в Ню Йорк, а после в Лондон. През 1989 г. приема офертата на Banco Santander да развие отдела за нови пазари на институцията в Мадрид, Испания. Само няколко месеца след катастрофата във Виетнам Анет Херфкенс се връща на работа и година по-късно е повишена в управляващ директор. През 1996 г. се прехвърля в офиса на трезора в Ню Йорк.

Анет Херфкенс

Анет Херфкенс и двете ѝ деца

Девет години след загубата в самолетната катастрофа на нейния дългогодишен приятел, синът ѝ е диагностициран с аутизъм. В момента Анет е в контакт с родители на деца с този проблем.

Анет Херфкенс е единствена е оцеляла при самолетната катстрофа на полет 474 на Виетнамските авиолинии на 14 ноември 1992 г.

Анет ХерфкенсОсем дни след тежкия инцидент е обитавала непроходимата джунгла на азиатската държава, като е пила еденствено дъждовна вода. В разбилия се руски самолет Яковлев Як-40, произведен през 1976 г. са пътували 25 души и шестчленен екипаж.

Катастрофата е станала малко преди летище Нха Транг. Няколко пасажери са били живи след падането на машината, но са починали от раните си преди да пристигнат спасителните екипи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Весна ВуловичДа оцелееш след падане от над 10 000 метра – удивителната история на стюардесата Весна Вулович

Анет Херфкенс

Анет Херфкенс и годеникът ѝ Паши

Годеникът на Анет – Паши, с когото били заедно от 13 години, също е сред жертвите. Двамата отивали на романтична ваканция в курорта на Южнокитайско море Нха Транг, подарена ѝ от Паши. 12 години след трагедията тя издава своята автобиографична книга „Турбуленция: Истинска история на една оцеляла“. Изданието получава отлични отзиви не само от публиката, но и от автори като Дипак Чопра. Ето частта, в която Анет Херфкенс си спомня за мига на трагедията и дните до спасяването ѝ:

„Бях развълнувана от това неочаквано за мен бягство. Почувствах се много клаустрофобично на борда на тесния самолет на Виетнамските авиолинии.

– Не можем ли да вземем кола вместо това? – попитах Паши.

– Джунглата е много гъста и пътят е ужасен – отвръща той. – Ще отнеме дни. Докато стигнем там, ще трябва да си тръгнем.

Заех мястото си, но бях нервна. След 50 мъчителни минути преживяхме ужасяващо пропадане и Паши ме погледна със страх.

– Разбира се, самолет-детска играчка пада по този начин –

казах аз, протягайки ръка към него.

– Това е само въздушен джоб, не се притеснявай –

отвърна той.

Секунди по-късно всичко стана черно и последва нещо ужасно. Не си спомням какво точно се случи, но предполагам, че съм се въртяла в кабината като дреха в центрофуга, удряйки главата и крайниците си в тавана и шкафчетата с багажа. Може би бях единствената, която не носеше предпазен колан на борда. В един момент трябваше да се промъкна под седалката, първо с краката, и да се задържа. Това ме запази от допълнителни наранявания до второто голямо пропадане, след което самолетът се разпадна.“

Анет Херфкенс

останки от разбилия се самолет и Анет Херфкенс в болничната стая

Анет Херфенкс дошла в съзнание няколко часа по-късно и първото, което видяла било безжизненото тяло на годеника си до нея.

Анет Херфкенс

кадър във виетнамски вестник от спасителната акция на Анет Херфкенс

След като успяла да се измъкне от разпадналия се самолет, тя осъзнала, че краката ѝ са счупени и дори видяла стърчаща кост – пищяла на едината подбедрица. До нея имало виетнамец, който също бил тежко ранен и в агония. Въпреки тежките болки, които изпитвал, я успокоявал да не се тревожи и че скоро ще дойде помощ. Няколко часа по-късно мъжът издъхнал от раните си и тя останала съвсем сама в непроходимата джунгла.

За да остане жива, Анет пиела дъждовна вода, която изцеждала от дунапренена в изолацията на разбилото се самолетно крило до нея. Тя си давала седмица да остане на това място без да мърда и ако не дойдела помощ от някъде, щяла да се опита да се премести с риск за живота.

Седмица по-късно сама и тежко ранена чула звук от пропукване на дърво.

Анет Херфкенс

Анет Херфкенс се среща във Виетнам 22 години след трагедията с нейния спасител Чао Ван Хан

От другата страна на дерето видяла човек с оранжева качулка. Чудела се дали е истински или мираж и отчаяно си помислила, че е Свети Петър. И въпреки съмнението за видение, успяла да извика:

– Здравейте! Може ли да ми помогнете?

Мъжът просто се втренчил в нея и останал неподвижен. „Оранжевият“ човек бил местен полицай – Чао Ван Хан, и се оказал нейният спасител. Явно властите са търсели оцелели и въпреки че първоначално униформеният си помислил, че ранената жена е призрак (тъй като никога преди не бил виждал бяла жена), подал сигнал за открит жив човек. На следващия ден Анет Херфкенс била спасена от екип виетнамски работници.

– Те ми показаха списък на пътниците от полета и аз посочих името си. Мъжете носеха със себе си торби, с които да пренесат човешките останки, тъй като са предполагали, че няма да има оцелели –

пише в спомените си Анет.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Юлиане КьопкеИсторията на Юлиане Кьопке – да оцелееш 9 дни в джунглата след падане от ударен от мълния самолет

Анет ХерфкенсЖената била извозена със самолет до Хо Ши Мин преди да бъде прехвърлена в болница в Сингапур, където по чудо се възстановила напълно.

Причината за самолетната катастрофа, при която единственият оцелял е Анет Херфкенс и до днес не е известна.

През август 2014 г. – 22 години след авио инцидента, Анет и дъщеря ѝ Джоси (на снимката) посещават за първи път Виетнам. В Хо Ши Мин двете представили книгата на Анет, в която била описана трагедията на живота ѝ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg