Бахия Бакари – единствената оцеляла след самолетна катастрофа и 13 часа сред акули в океана

0

„Спомням си, че самолетът започна да пада. Казаха ни да поставим предпазните си колани, защото ще се разбием. След това не си спомням какво се случи… Помня само нещо като електрически шок по тялото… Чувах гласове – жени плачеха, но аз не ги виждах. Видях отломки от самолета плаващи над водата и реших да плувам до една от тях. Стигнах до една от частите и в този момент си помислих, че никой няма да ме открие. Бях без спасителна жилетка почти девет часа върху самолетната отломка. В един момент чух викове: „Ела тук!“ Идваха от лодка. Започнах да греба с ръце, както си бях върху самолетната отломка, но океанът беше много бурен. Не знаех дали ще се справя. Тогава един мъж скочи във водата, сграбчи ме и ме качи на спасителния плавателен съд. Името му е Матрафи!“ –

Бахия Бакаридуми на оцелялата Бахия Бакари пред CNN няколко месеца след трагедията в Индийския океан. Ето и цялата история, разказана и в книгата ѝ „Ден като всеки друг“.

13 часа едно 13-годишно момиче от Франция прекарва в ледените води на Индийския океан, където гъмжи от акули, вкопчена в метална отломка от разбилия се самолет, в който пътувало с майка си за лятната ваканция. Трагедията се разиграва към 1.00 ч. след полунощ на 30 юни 2009 г. Някъде в тъмнината край нея чува викове за помощ, но гласовете скоро заглъхват завинаги.

По средата на импровизирания сал, част от фюзелажа на самолета, тя забелязва илюминатор и надниква през него. Гледката е смразяваща – тъмните неопределени форми, плуващи в дълбините я изплашили:

„Вече не можех да издържам, нямах сили да се движа, това за мен беше краят, затворих очи“ –

спомня си Бахия Бакари няколко месеца след този ужасяващ момент от живота ѝ.

Френската ученичка Бахия Бакари, която днес е млада жена, е единствената оцеляла от самолетна катастрофа преди 10 години, в която загива майка ѝ и още 151 души.

Тя се носи по вълните прихванала парче от самолета в продължение на 13 мъчителни часа, преди да бъде спасена от мястото на инцидента – край Коморските острови в Индийския океан.

Бахия Бакари

В призрачните спомени от най-тежкото денонощие в живота си Бахия описва изненадата си от това, че е оцеляла и че са я открили след авиоинцидента преди да издъхне от студ и страх. До пристигането ѝ в болницата, шокираното от случката момиче е било убедено, че е паднало от самолета в несвяст, защото последното, което си спомня е, че е погледнало отвисоко с прилепено чело на илюминатора.

Когато Бахия е изплувала на повърхността на водата, си помислила, че майка ѝ Азиза също се е приземила безопасно, притеснена и ядосана от това, че детето ѝ не си е поставило предпазния колан.

Двете отпътували от Париж предния ден на борда на Airbus A310 за Йемен, а от там със злополучния самолет отлетели към Морони, столицата на Коморските острови.

Когато започнал заходът към летището в Морони, самолетът започнал да се тресе, а стюардесите изглеждали нервни. Осветлението в пътническия салон започнало да гасне и пак се включвало. В този момент Бахия притиснала челото си към илюминатора, за да види светлините на Морони. В този момент нещо като токов удар разтърсил тялото ѝ.

Бахия Бакари„Исках да се обърна към мама, но тялото ми конвулсираше, сякаш всеки момент ще експлодира“, спомня си тя. – Чу се неистов шум, като гигантска експлозия.“

Следващото, което момичето описва в спомените си е как изплувало от водата, кашляйки, задушавайки се и опитвайки да си поеме въздух на повърхността.

„Беше тъмно, нощ без луна, но около мен съзрях няколко парчета бели отломки“, пише тя в книгата си „Ден като всеки друг“ – Успях да доплувам до най-голямата.“

Опитала да се качи на платформата, но парчето от самолетния фюзелаж се преобръщало. Така след няколко опита, тя решила само да се държи за него, а краката ѝ останали във водата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Анет ХерфкенсАнет Херфкенс – единствената оцеляла при самолетна катастрофа и прекарала сама 8 дни в джунглата

Бахия чувала женски писъци и молби за помощ. Опитала се да се приближи до тях със „спасителния сал“ като си помагала с крака и ръце, но силите ѝ не издържали, а и в тъмното не виждала нищо.

В един момент гласовете заглъхнали и наоколо станало мъртвешки тихо.

Когато чула звука от самолет, който прелитал над нея и останките в океана, била убедена, че идват спасители, но уви. На зазоряване в далечината момичето видяло зелени хълмове на хоризонта. След известно време осъзнало, че се отдалечава от земята, тъй като хълмовете ставали все по-малки.

Бахия си помислила, че никой не би я открил в тази безкрайност. Постепенно силите ѝ изчезвали, а отчаянието я обземало с всяка минута.

В един момент усетила, че спасителният ѝ сал се раздвижва от вълни. Вдигнала поглед и видяла лодка в далечината. Не, не било мираж! Опитала се извика, но нямала сили. Новината за катастрофата на самолета бързо се разпространила и десетки лодки се били отправили към мястото на инцидента да търсят оцелели.

Рибарят Либуна Матрафи гледал и не вярвал на очите си  – живо момиче, което се крепяло на част от фюзелажа.

Бахия БакариБахия с последни сили се пуснала от „сала“ си и понечила да заплува към своите спасители. В този момент обаче я заляла вълна. Либуна Матрафи в миг скочил от лодката и започнал да плува към Бахия. Успял да спаси бедстващото момиче и тъкмо я качил на лодката, когато големи вълни го отнесли на стотина метра. Другите мъже обърнали лодката и спасили героя Матрафи.

На борда Бахия получила вода и топли одеяла. Заради бурното море няколко часа отнело на мъжете в лодката да стигнат до пристанището. Когато Бахия попитала за майка си, един от екипажа ѝ казал, че тя е спасена от друга лодка.

В болницата лекарите установили, че освен уплахата и премръзването, Бахия имала много порезни рани, натъртвания и изгарянията по краката. Тазът и едната ѝ ключица били счупени. Момичето обаче очаквало всеки момент да научи повече за майка си и да я прегърне.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Юлиане КьопкеИсторията на Юлиане Кьопке – да оцелееш 9 дни в джунглата след падане от ударен от мълния самолет

Психолог от клиниката дошъл да види спасеното момиче. Бахия веднага попитала за майка си, но лекарят ѝ признал, че спасителните екипи не са успели да я открият и че спасената е само тя. Истината дълбоко покрусила Бахия:

„От тези думи ме заболя повече от нараняванията, от това, което съм преживяла, от ужасното чакане сама в студената нощ в средата на океана“, пише в мемоарите си момичето. „Бях втрещена от почти небрежния тон, с който лекарят ми съобщи, че никога повече няма да видя майка си. Едва в този момент започнах да осъзнавам жестоката реалност: не бях единствената, която падна от самолета. Всички пътници, пилотите, екипажът също бяха потънали в океана. Мама… тя също падна от самолета, също като мен, може би точно до мен.“

Надеждите, че някой от пасажерите и екипажа от полет 626 на Йеменските авиолинии ще бъде открит в океана изтлели бързо. Спасителите преустановили издирвателните операции поради влошилото се време в района.

Бахия била превозена със самолет до Париж, а на летището я чакал баща ѝ.

В столицата на Франция момичето останало за лечение три седмици, а един от посетителите ѝ бил лично тогавашният президент Никола Саркози. Бахия е щастлива, че отново е заедно със своите роднини. Психологическа помощ заради посттравматичния стрес момичето получавало още дълго време. Тялото на майка ѝ било едно от 84-те, извадени от морето.

Либуна Матрафи, спасителят на Бахия Бакари получил орден за храброст от френското правителство, а момичето ще му е благодарно цял живот:

„Никога няма да забравя това, което направи за мен. Той е герой!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg