Историята на Юлиане Кьопке – да оцелееш 9 дни в джунглата след падане от ударен от мълния самолет

0

Чудеса все още съществуват! Това идва да докаже невероятната история за оцеляло 17-годишно момиче при ударен от мълния самолет. Не само че пада от над три километра височина, но и е принудена да включи на режим „оцеляване“ в джунглата на Амазонка въоръжена единствено с волята си за живот в продължение на цели девет дни. Юлиане Кьопке е единствената оцеляла от 92-та пътници след инцидента и е поредното доказателство, че има сила, която бди над всеки един от нас.  

Юлиане Кьопке е родена в столицата на Перу, Лима на 10 октомври 1954 г. в семейството на германския биолог Ханс Вилхелм Кьопке и орнитоложката Мария Кьопке. Родителите на Юлиане се местят в южноамериканската държава, след като завършват своето образование и им е предложено да изучават дивия свят в Неотропиците – една от осемте биогеографски области в света. Тя включва Централна и Южна Америка. Фамилията Кьопке се установява в квартал Мирафлорес в столичния град Лима. Повлияна от професиите на своите родители Юлиане учи средно образование в Лима в германо-перуанско училище със специалност зоология.

 

Юлиане Кьопке

Юлиане Кьопке и родителите ѝ

На Бъдни вечер 1971 г. тя и майка ѝ се качват на полет 508 на авиокомпания LANSA, за да празнуват заедно Коледа и Нова година с бащата, който по това време работи в източноперуанския град Пукалпа.

Юлиане КьопкеПо време на полета лайнерът Lockheed Electra OB-R-941 е ударен от мълния по време на гръмотевична буря. Това се случва, когато летателната машина е на височина 3200 метра над непроходимите дъждовни гори на Перу.

Юлиане Кьопке, която тогава е на 17 години пада от тази височина все още закопчана с предпазния колан за седалката. Истинско чудо е, че е оцеляла само със счупена ключица, рана на дясната ръка и подуто дясно око.

Юлиане Кьопке

Юлиане Кьопке като ученичка

„Със сигурност бях с предпазен колан по време на инцидента в небето. Според мен, именно това е спасило живота ми – седалката е омекотила по някакъв начин удара, иначе е нямало как да оцелея“ –

спомня си по-късно Юлиане.

След като се свестява от удара, първата ѝ работа е да започне да търси майка си в непроходимата джунгла на Амазонка. Мария Кьопке е седяла до нея в самолета, но за съжаление издирването било неуспешно. По-късно научава, че майка ѝ също е била оцеляла, но е починала от раните си няколко дни по-късно.

Около самолетните останките Юлиане Кьопке открива единствено няколко бонбона, които са единствената ѝ храна в този тежък момент. След като се лутала да търси майка си и други оцелели наоколо, момичето се натъкнало на малка рекичка. Тя тръгнала по течението ѝ, тъй като си спомнила от баща си, че в края на всяка река задължително има някакъв вид цивилизация. Благодарение на потока тя си осигурявала вода за пиене по време на 9-дневния ѝ преход в опасния район.

Юлиане Кьопке години по-късно на мястото в джунглата, където се намират отломките от самолета

През цялото лутане в дъждовните гори на Амазонка Юлиане не мигнала нито за миг, тъй като се страхувала от ухапвания от насекоми. В края на деветдневния си преход момичето открило заслон, под който била закотвена моторна лодка, а резервоарът ѝ бил пълен с гориво. Отново по спомени от съветите на татко ѝ Юлиане поляла с бензин раните си, а от тях излезли 35 червея.

„Спомних си, как баща ми излекува куче от инфекция. Той посипа лапата му с бензин. Така направих и аз. Не посмях да подкарам лодката, защото не исках да ме обвинят в кражба“ –

спомня си 17-годишната Юлиане.

Няколко часа по-късно пристигнали местни дървосекачи, които се погрижили за момичето и превързали раните ѝ. На следващата сутрин предстояло 7-часово плаване с кану по Амазонка до най-близката дъскорезница в района на Турнависта. Местен пилот я откарал с хеликоптер до болницата в Пукалпа, където я чакал баща ѝ.

„Имах кошмари дълго време, години наред. Мъката по загубата на майка ми беше голяма. Мисълта защо точно аз оцелях ме преследваше. И винаги ще е така“ –

споделя Юлиане.

След като е била стабилизирана напълно в Перу, тя е транспортирана в Германия за рехабилитация. В родината на родителите си Кьопке завършва биология в Университета в Кийл и се дипломира през 1980 г. Получава докторска степен от университета „Лудвиг Максимилиан“, след което се връща отново в Перу, за да извършва мамологични изследвания на прилепи. През 1987 г. Юлиане Кьопке прави проучване за колонията от прилепите, обитаващи тропическите дъждовни гори в Перу.

Днес родената под щастлива звезда Юлиане е на 65 години, с фамилия Дилер и работи в Баварската щатска зоологическа колекция в Мюнхен.

Юлиане Кьопке на работното си място в Баварската щатска зоологическа колекция в Мюнхен

На 10 март 2011 г. издава своята автобиографията си „Когато паднах от небето“ с автор хроникьорът Пайпър Верлаг, за което получава литературната награда „Корин“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Весна ВуловичДа оцелееш след падане от над 10 000 метра – удивителната история на стюардесата Весна Вулович

Чудният случай на Юлиан Кьопкe (Дилер) добива широка популярност, а три години след инцидента на голям екран излиза и първият филм „Още стават чудеса“, дело на италианския режисьор Джузепе Мария Скотезе. През 1975 излиза в английски вариант под заглавието „Чудеса все още се случват“, познат още като „Историята на Юлиане Кьопке“. 25 години по-късно режисьорът Вернер Херцог пък възражда историята във филма „Криле на надеждата“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg