Турски изтребители свалиха руски боен самолет (видео)

0

Турски изтребители свалиха руски боен самолет Су-24, нарушил въздушното пространство на страната. По информация от Русия, самолетът е летял над Сирия.

Турски изтребители свалиха руски боен самолет Руската машина е била свалена, след като е навлязла в турското въздушно пространство и не е реагирала на предупрежденията, които са били отправени на пилотите, твърдят от турската страна. При тази ситуация, самолетът е свален в пълно съответствие с правилата на турските въоръжени сили.

В официалната информация на турската страна се казва също, че самолетът е бил свален от два турски изтребителя Ф-16, патрулиращи на границата със Сирия.

Турски изтребители свалиха руски боен самолет Данните за маршрута на сваления самолет, които се подават от Анкара и от Москва, са противоречиви. Според едните радарът категорично показва, че машината е минала през въздушното пространство на нашата съседка, а според другите, че се е намирал над Сирия.

Представители на турската армия са категорични, че инцидентът е станал в района над окръг Хатай в Турция, около 9.20 ч. местно време. След като е навлязъл в страната и е нарушил въздушното й пространство, към екипажа са отправени 10 предупреждения за 5 минути, но реакция не е последвала и самолетът е бил свален.

Със сигурност се знае, че двамата пилоти са успели да катапултират, но първоначално не ставаше ясно дали са живи или загинали, тъй като и тази информация до последно беше противоречива. Малко по-късно Анкара заяви, че и двамата членове на екипажа са загинали. Отломките на сваления самолет пък са ранили двама турски граждани.

Турски изтребители свалиха руски боен самолет

Руският боен самолет е бил свален с ракета от типа „въздух-въздух“. Бил е атакуван на 1 километър от границата на Сирия с Турция, но е паднал на сирийска територия – на 4 километра навътре, оповести президентът на Русия Владимир Путин, който окачестви инцидента като „удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма“.

Турски изтребители свалиха руски боен самолет Според генералния щаб на турската армия, мястото където е паднал самолетът, се намира на 11,5 километра от турската граница, в планинска местност в Сирия. Самолетът е навлязъл в турското въздушно пространство на около 4 километра, прелетял е близо 5 км в небето над страната и след това е напуснал.

По настояване на Турция, НАТО свиква извънредно заседание на посланиците на 28-те страни, което ще започне след броени минути.

Инцидентът е наистина сериозен и е първият от 50-те години на миналия век, при който е свален руски самолет от страна, която е членка на НАТО. Повече, вижте във видеото:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg