Нов начин за снемане на пръстови отпечатъци (видео)

0

Австралийски учени разработиха уникална технология, с която ще снемат пръстови отпечатъци. Начинът, изобретен от специалистите предполага пръстовите отпечатъци да стават светещи под ултравиолетовите лъчи с помощта на специална технология.

пръстови отпечатъци, д-р Кан Лян

д-р Кан Лян

Идеята за новата технология дошла на Кан Лян от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO), след като крадци обрали дома му.

„Видях с какви методи си служи полицията, за да снеме пръстови отпечатъци и се запитах дали вместо пудра не може да се използват нови материали, за да се получат по-добри резултати“,

поясни специалистът.

Един от методите за снемане на пръстови отпечатъци се състои в това да се положи с четчица фин слой черна, бяла или цветна пудра върху повърхността. В най-елементарните случаи методът позволява пръстовият отпечатък буквално „да изникне“ от предмета или мястото.

пръстови отпечатъци

Основният метод е да се положи фин слой черна, бяла или цветна пудра върху повърхността

Що се отнася до методологията, създадената от Кан Лян технология не е по-различна от полагането на слой пудра. Лян обаче предлага пудрата да се замени с течност, съдържаща MOF (Metal-Organic Frameworks) кристали. Става въпрос за шуплести метал-органични структури, при които органични молекули са свързани с йони. MOF материали са намерили приложение в индустрията, по-специално за складиране на газове.

пръстови отпечатъци

MOF (Metal-Organic Frameworks) кристали

Изследване на Австралийската организация за научни и промишлени изследвания показва, че MOF кристалите имат особен афинитет към съдържащите се в пръстовите отпечатъци протеини, мастни киселини, соли, минерали, с които за 30 секунди се свързват, за да образуват свръхтънко покритие. То разкрива точната форма на отпечатъка.

пръстови отпечатъци„Нещата са много прецизни, тъй като се извършват на молекулярно ниво“,

пояснява Кан Лян.

Ефикасността на технологията бе тествана върху различни повърхности, сред които пластмаса, стъкло и метал. Под ултравиолетовите лъчи MOF кристалите излъчват светлина, която може да се заснеме с цифров фотоапарат.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg