Зависимост към кашкавал – млечният наркотик

0

Възможно ли е да се пристрастим към кашкавала? Последните проучвания показват, че да! Според изследователите, консумирането на кашкавал активира една и съща част на мозъка, която стимулират и наркотиците! Пристрастяването към кашкавала се дължи на химическо съединение в състава му, което се нарича казеин. Той се съдържа в млечните продукти и може да действа върху опиоидните рецептори, разположени в мозъка. Тези рецептори са свързани с контрола на болката, чувството за получаване на награда и формирането на зависимостта.

В проучването, което било проведено в Университета на Мичиган, изследователите се вгледали в елементите, съдържащи се в храните, които действат като „наркотици” в света на храните. Изследователите установили, че пицата е една от храните в света, към която има пристрастяване, главно поради  съдържащия се в нея разтопен кашкавал.

pizza

Обичате ли пица? Вероятно и Вие вече сте под действието на наркотичната зависимост към нея!

Д-р Нийл Бърнард от Комисията на Лекарите по отговорна медицина казва, че казеинът се разпада по време на храносмилането, като при това се освобождава цяла гама от опиати наречени казоморфини. Някои учени смятат, че влиянието на кашкавала е толкова силно, че те се отнасят към него като към „млечен наркотик”. Няколко изследвания са показали, че казоморфините влияят върху опиоидните рецептори, които са свързани с контрола на болката, изпитването на чувството за награда и пристрастяването, които възникват в мозъка.

„Казоморфините всъщност взаимодействат с допаминовите рецептори, което води до пристрастяване”,

споделя диетологът Камерън Уелс.

В млякото се съдържа малко количество казеин, но за производството на половин килограм кашкавал се изисква около 5 литра мляко, така че наистина съединението се консумира в големи количества. Според данните, получени при провеждане на експеримент по програмата Extension в Илинойс, казеинът съставлява 80% от протеина в кравето мляко. Смята се, че средно на година човек изяжда около 16 килограма кашкавал и както бе предложено от изследователите, това би могло наистина до доведе до пристрастяване.

kashkavalat noviat narkotikПроблемът се отнася по-специално към силно преработените жълти сирена, като, например кашкавал, произведен от синтетични компоненти.

Експериментите, проведени върху животни показват, че високо преработени храни или храните с добавена мазнина или рафинирани въглехидрати, може да предизвикат задействане на поведение на пристрастяване към тези храни, което може да бъде сравнено с действието на наркотик.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg