Сандвич за обяд на работа? Забравете! Ето защо.

0

Все не Ви стига времето за приличен обяд по време на работа. Най-лесната храна е да хапнете приготвения у дома сандвич или пък да си купите някаква друга суха храна. Вероятно се чувствате добре заситени и изпълнени с енергия от въглехидратите, но така само можете да навредите на себе си. Вижте с какво заплашва храненето само със сухи сандвичи.

vegetarian sandwich

Проведено било изследване, в което анкетирали хората какво обядват на работа. Близо 40% от анкетираните споделили, че на работа консумират предимно сандвичи, а 17% мюсли. Само 15% от хората си носят домашно приготвен обяд на работа, от които 7% го претоплят в микровълновата фурна. Рядко хората излизат от работата си, за да обядват супа и/или второ, болшинството просто предпочита да хапне набързо някой сандвич или пък вафли и солети от автомат.

musli

Платформата Mixit, която предлага индивидуално приготвени продукти на базата на булгур и мюсли, се заела да разбере какви са хранителните навици на хората на работа. Въпросникът бил попълнен от почти 650 души. Според експертите отказването от топла храна на обяд е много нездравословен навик.

Температурата и състава на храната оказват значително влияние върху вкуса на храната и чувството на ситост. Ястията са по-вкусни, когато се консумират топли и имат високо съдържание на мазнини. Точно термичната обработка допринася за аромата на храната и стимулира стомаха да секретира храносмилателни сокове. Но ис претоплянието не бива да се преувеличава.

tikvichki

Твърде горещите храни раздразват лигавицата на устата, хранопровода и стомаха. Яденето на много горещи храни трябва да се избягва от хората с възпаление на червата, запек, промени в черния дроб, езофагеален рефлукс и язви. Но както много горещата храна, така и твърде студената, може да изострят симптомите.

supa

Ниската температура на храната принуждава тялото да извършва усилие, а именно да затопли приетата храна. Но убеждението, че с яденето на студена храна бързо ще отслабнете,  е много погрешно. Точно топлата храна засища повече, отколкото студената. Така че, ако нискокалоричната диета включва и твърде много студена храна, ефектът ще бъде единствено, че ще се чувствате неудовлетворени, в резултат на което ще изпитвате нужда от още храна и ще приемате повече калории. Такава диета в дългосрочен план може да доведе до проблеми с храносмилателната система.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg