Предимствата за здравето ни, когато спим голи

0

Британски учени от университета на Уоруик препоръчват на хората нощно време да спят голи или с минимално количество дрехи. Това е полезно от гледна точка на терморегулацията. Липсата на дрехи я прави по-ефективна, което от своя страна подобрява съня, категорични са специалистите.

защо е важно да спим голиКогато човек заспи, температурата на тялото му пада, но дрехата може да попречи. Резултатът може да е безсъние. Освен това прекалено високата температура не дава възможност на организма да отделя хормона на растежа, важен за възстановяването на клетките.

Вместо това се отделя повече от хормона на стреса – кортизол, има и прилив на инсулин. В такова положение организмът предпочита да се запасява с мазнини, а не да ги изгаря.

Освен това някои специалисти са на мнение, че спането без дрехи нощем забавя процеса на стареенето. Причината отново е в хормона на растежа. С негова помощ се извършва „ремонт“ на клетките, организмът по-успешно се преборва с някои кожни проблеми като петна и дори бръчки.

защо е важно да спим голиАнкета на свой ред е показала, че 57 на сто от двойките, които спят голи, са доволни от връзката си. Със същото могат да се похвалят 47 на сто от тези, които спасят с дрехи. Тайната се крие в контакта с кожата на партньора. Той провокира отделянето на хормона на любовта окситоцин. Друг плюс е, че спането без дрехи позволява на тялото да „диша“ и така вероятността от гъбични инфекции е много малка.

Наскоро група американски учени от Станфордския университет доказа, че мъжете, които искат да имат деца, е добре да спят голи и да носят по-широко бельо. Така се гарантира по-доброто качество на спермата, която може да бъде увредена при прегряване на тялото.

Ако Ви интересува темата, прочетете и каква е формулата за идеален сън за зимното часово време.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg