Ето защо пастата за зъби променя вкуса ни

0

Когато след измиване на зъбите Ви се прииска да изпиете чаша с портокалов сок, още след първата глътка много съжалявате за избора си. Вероятно се чудите защо това е така и защо този портокалов сок има толкова ужасен вкус. Естествено, първо Ви идва да обвините портокалите в него. Но всъщност вижте защо след употребата на паста за зъби вкусовите рецептори усещат различни от реалните вкусове.

Обикновено избираме ментова паста за зъби, благодарение на която имаме свеж и приятен дъх. Понякога веднага след измиването на зъбите имаме желание да изпием нещо или пък да похапнем. Вероятно и сами сте забелязали, че след миенето им вкусът на храната и напитките е съвсем различен от този, с който усещаме обикновено. Портокаловият сок е толкова кисел, че чак предизвиква в нас разкривено лице, а кафето става горчива течност, която почти не може да премине през гърлото. Защо се случва това?

pasta za zabi i kafe

В пастата за зъби влизат три компонента – SLS, ментол и цинков флуорид. Точно тези три съставки са отговорни за промяната в нашите вкусови рецептори.

Веществото SLS е натриев лаурил сулфат. Той е причината за образуване на пяната в устата, докато си мием зъбите. Благодарение на него, ние чувстваме „чистотата” в устата си. Това вещество, за съжаление, намалява усещането за сладък вкус, което прави така, чр когато пием портокалов сок, усещаме само киселинността му. Това е така, защото SLS разрушава фосфолипидите по повърхността на езика, които са съединения, които действат като естествени неутрализатори на горчивия вкус в устата. Следователно дори силно подсладеното кафе ще има неприятен вкус.

Свежият дъх в устата дължим на ментола, който обаче пречи на правилното възприемане от рецепторите на вкусовете, след употребата на пастата за зъби. От своя страна калциевият флуорид, чиято основна функция е противовъзпалителна и антибактериална, реагира с киселините и може да придаде на напитките метален вкус, както това се случва при пиенете на портокалов сок след измиване на зъбите.

pasta za zabi musli

Изводите

Изчакайте известно време  да поотмине действието на трите компонента на пастата за зъби, преди да опитате от сутрешното си кафе или пък от сладката си закуска като йогурт с мюсли, например. Така ще сте сигурни, че удоволствието Ви ще бъде гарантирано!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg