Нов метод определя с капка кръв имате ли рак

0

Японски специалисти разработиха иновативен метод за диагностициране на рак в ранен стадий. По този начин може да се определи наличието на злокачествени клетки само с една една капка кръв за три минути.

Разработването на новия метод е започнало преди две години от група специалисти от Университетската болница и компанията Showa MYTECH, специализирана в научните изследвания в областта на високо прецизните медицински тестове.

Вземане на кръв, ракВ специална метална пластина се поставя капка кръв от пациента. След това се подлага на ултравиолетово лъчение. Благодарение на уникалния материал, от който е изработена пластината, кръвните клетки на хората, които имат ракови заболявания започват да светят. На какво се дължи това? Според учените причината за „светещия“ ефект е промени в нуклеозома – един от компонентите на ДНК молекулата, който е повлиян от заболяването. Подобен „светещ“ ефект върху кръвта на клинично здрави хора не се наблюдава. В теста са участвали 20 души. При всички анализът показал правилен резултат.

Проба от кръв, ракЕто какво казва един от ръководителите на проекта, проф. Хасегава:

„Този нов начин е изключително лесен за използване и може да се прилага за диагностициране на туморни образувания като рак на белия дроб, стомаха и панкреаса буквално още утре и то във всяка една болница по света.“

Очаква се в рамките на година японските експерти да проведат първите клинични приложения на новия уникален по рода си метод досега.

Преди дни стана ясно, че учените са направили и сериозен пробив в борбата с онкологичните заболявания. Специалистите са открили как се разпространява ракът на гърдата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg