Номофобия или страх от живот без телефон

0

Мобилен телефон имат 75 на сто от хората по света! От тях тези, които се паникьосват, ако устройството не е около тях са… 73 процента! От нежния пол в истинска лудост изпадат 83 %, а силно притеснение и сърцебиене се образува при 63 % от мъжете! Госпожи и господа – запознайте се със страха си, който изпитвате, щом падне батерията на телефона Ви или пък не знаете къде сте го забравили – НОМОФОБИЯ.

номофобия, nomophobia

Изследване, проведено във Великобритания показва, че номофобията е изключително често срещано състояние сред жителите на Острова – от него страдат двама на всеки трима британски поданици.

Загуба или забравяне – това са двете основни неща, за които се притесняваме най-много във връзка с безжичния ни телефон. С инвазията на смартфоните навсякъде по света номофобията става като епидемия, категорични са учените. Скорошно изследване показва, че жените и мъжете, боледуващи от номофобия са станали с 13 на сто повече, сравнено с година по-рано! Водещата причина – за разлика от устройствата, които не поддържат интернет, смартфоните дават на собствениците си доста повече забавление и така те се превръщат в нещо като новия ни най-добър приятел.

Сравнението – ако останем без смартфона си изпитваме това безпокойство и вътрешно раздразнение като пушачи, останали без цигари – усещаме липсата на нещо, без което си мислим, че не можем.

номофобия, nomophobia

Самият термин номофобия представлява абревиатура от no-mobile-phone phobia. По новия „здравен“ казус са правени изследвания единствено до този момент във Великобритания. На този етап са единствено емпирични данните, които потвърждават, че номофобията представлява изключително тежко медицинско състояние. Доста хора обаче, сами наблюдават, че действително отделят доста от времето си на мобилните си телефонни устройства, и то доста често без да комуникират с някого.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg