НАСА: Живот извън Земята! (видео)

0

От много дълго време човечеството се пита дали  има ли живот извън Земята. Това е фундаментален въпрос за нашия вид. Откакто първият човек бил изпратен в  космосмическото пространство, хората се надяват да открият живот извън нашата планета. Оттогава обаче е изминал дълъг период от време, през който не е постигнат съществен напредък по този въпрос. Учените от Националната въздухоплавателна и космическа администрация (НАСА) твърдят, че в следващите 10 години ще бъдат в състояние да намерят следи от извънземен живот и през следващите 20-30 години да предоставят убедителни доказателства за това.

andromedaЗащо точно сега и откъде тази сигурност? Учените от НАСА са на мнение, че добре знаят къде и какво да търсят. Също така разполагат с достатъчно голям брой и разновидност  средства, които ще бъдат използвани от следващите поколения в близко бъдеще и много ще улеснят задачата. По-голямата част от служителите на институцията са обхванати от оптимизъм. Дали оправдано – ще разберем след десет години.

Изследователите казват, че ще открият живот, както в нашата слънчева система, така и извън нея. Големите надежди са ледената луна на Юпитер – Европа, и в непосредствена близост – на Марс. Що се отнася до търсенето извън нашата слънчева система, учените искат да се съсредоточат  върху най-близките до нас звезди. По-ранните открития предполагат, че галактиката Млечен път съдържа огромен брой планети, подходящи за живот (в нашия смисъл).

solar planetsНе е необходимо да се търси много далеч. Най-големите надежди за извънземна форма на живот са да бъдат открити доказателства на  Европа и Ганимед – луни на Юпитер – и на Енцелад – спътник на Сатурн. Защото всички те са покрити с дебел слой лед, а е известно, че има организми, които са в състояние да оцелеят в тези трудни условия. Това също така  може да се види дори в Антарктида, или в Исландия в ледените пещери дълбоко под земята. Не можем да забравим за Марс. Учените са на мнение, че той някога е бил покрит с вода. Така, например тъмните ивици са остатък от солена вода. При анализите на почвата също са открити съставките, необходими за съществуване на живот.

С помощта на телескопа Кеплер са наблюдавани много скалисти планети (като Земята или Марс), които в идеалния случай биха били подходящи за обитаване, на практика във всяки система на съседна звезда. Изследователите понякога се шегуват, че галактиката Млечен път, е буквално „залята“ с вода. Много небесни тела имат вода на повърхността си, от гигантските планети до най-малките, както и луните, а дори и астероидите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg