Нов остров се появи в Тихия океан

0

Вчерашният петък 13-ти донесе новината, че на Земята се е появил още един остров. Островът е изникнал в южната част на Тихия океан и причина за появата му е изригване на вулкан в този район. Според учените, новият остров е нестабилен и е възможно да се разпадне на отделни части, които да потънат в Тихия океан. За момента обаче островът съществува.

Намира се на 45 километра разстояние от столицата на Тонга – град Нукуалофа. Размерите му са малки – дълъг е едва 1.8 километра, а широчината му е 1.2 километра. Основната съставна част на този нов остров е вулканичната шлака, в която според учените понякога могат да бъдат открити кристали.

Вижте разликите в спътниковите снимки над Тихия океан!


Виновникът за появата на острова е подводния вулкан Хунга Тонга-Хунга Хаапай, за който има данни, че е започнал да изригва още в края на 2014-та година – през месец декември. Това се вижда и на видеозапис, който е направен от кораб, преминаващ наблизо до мястото. На видеото са заснети струи газ, издигащи се от водите. Съвсем скоро, само след броени дни, контурите на новия остров вече се появили на спътниковите снимки от района.

Един от собствениците на хотели в Кралство Тонга, вече е посетил острова заедно със свои приятели и е успял да го заснеме. Според неговия разказ, вече е започнал процес на втвърдяване на островната повърхност, въпреки че тя е все още гореща. Групата, която посетила острова се изкачила до най-високата точка на кратера, който е разположен в центъра на острова. Там посетителите забелязали зелено езеро, което силно миришело на сяра.

Остров в Япония, създаден от вулкан под океанаТова е поредният остров в света, който се появява вследствие на изригнал вулкан под водата. Такова нещо се случи и в края на 2013 година край Япония, когато изригна подводен вулкан на около 1000 км на юг от столицата Токио. Появилият се като резултат остров не изчезна, а увеличава размерите си постоянно и дори се свърза със съседен вулканичен остров. В момента неговата дължина е около 1950 метра в посока изток – запад и около 1800 метра в посока север – юг.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg