Румяна Бъчварова – МВР тайфунът с нежно име

0

Румяна Бъчварова, Бойко БорисовБойко Борисов слага начело на МВР жена – значи министър ще си е той.

Това успя да роди като заключение БСП в парламента, след като на 5 март премиерът дойде изневиделица и шашна депутатите, като им каза, че ще повери силовото министерство на Румяна Бъчварова.

„Какво, секретарката му?!“, опитваха се червените да уязвят бившия шеф на кабинета на премиера от първия му мандат. Пропускаха факта, че Бъчварова не се появи при Бойко от нищото – тя бе създала и наложила сама водеща социологическа агенция. А след като попадна на „Дондуков“, се доизгради във всякакви възможни посоки.

Първо, през шефа на кабинета на министър-председателя минава най-важната информация от всички сектори на държавата. И в продължение на почти 4 г. именно Бъчварова е пресявала с какво да занимава Борисов и кое не си струва.

Румяна Бъчварова, МВР

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи

Второ, тя изнесе на елегантните си плещи съставянето на коалицията. Знае всяка бурмичка в земетръсната управленска конструкция на парламентарното мнозинство. И когато нещо се поразхлаби, тя отива в Народното събрание и го затяга. И винаги се справя – решителна е поне за двама. Така че в това отношение Румяна е вече доказан експерт по реда и сигурността. А когато след неколкочасов дебат НС я одобри за МВР шеф тя, след като духовито благодари на опозицията, че е забелязала пола й, за първи път си позволи нещо като реклама, но премерена. На скептиците, че тя не разбира, напомни, че в продължение на няколко години е участвала във всички консултативни съвети. А освен това от 2008 г. – още преди първия премиерски мандат на Борисов, е работила с Веселин Вучков по програмата на ГЕРБ за сигурността.

Наистина прилична изходна база за политическото лице начело на МВР. Освен че има доверие на качествата й, с избора на Бъчварова Борисов дава важен знак – че е оценил като грешка полицейския привкус, с който останаха хората след първия му, силов мандат. И че сега държи всяка институция, дори най-суровата, да излъчва диалог и европейска конструктивност. Фактът, че вече овластена като МВР шеф, Бъчварова не „скочи“ заканително от трибуната към критиците си, а каза, че те я мотивират най-много, е показатален –

министърът сега е силен, а не силов.

Румяна Бъчварова, МВР„Приех номинацията, защото в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена, няма колебания за посоката. Не приемам обвинения и подозрения. Държа да има резултати. От дебатите станаха ясни две неща – едното е, че съм жена, благодаря, че го забелязвате, и второто е, че приоритите на МВР са общи за всички.“

Това бяха първите думи на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Които я показаха не само като широко скроена, а не с манталитет тип „чантаджия“ или „фуражка“, но и най-вече като човек на реда. И на късия изказ. Такъв, който синтезира многочасови приказки и многотомни документи само в няколко думи – по същество.

С Румяна начело реформата в сектора ще продължи, опозицията (а и аз) ще сме спокойни, че ченгеджийски номера няма да има. Освен това нея и гражданското общество припознава като своя. С тези мотиви пък аргументира нестандартния си на пръв поглед избор премиерът. Е, не каза очевидното, което не е и задължително да прави, а именно – че безрезервното доверие, което й има, е най-важното.

В интерес на истината, премиерът наистина е човекът, който има право да си посочи човека за всяка позиция. Без да изреждаме всички примери по света, само да напомним, че никой не държа сметка на Барак Обама, когато преди 2 г. номинира за вътрешен министър 57-годишната Сали Джуъл, генерален директор на компания за спортни стоки…

Георги Костов

Георги Костов, главен секретар на МВР

Промяната в сигурността е пиеса в няколко действия, която режисьорът Борисов планираше за следващ политически сезон, но която бе принуден да изтегли в актуалния афиш, понеже го предизвикаха. Бъчварова вече си избра главен секретар, с който да работи – Георги Костов, досега заместник на титуляря Светлозар Лазаров.

„Свестен човек и истински полицай“

– така описват дори от опозицията новата професионална фигура №1 в системата. Което дава надежда за нормализирането на изопнатите й до крайност нерви, най-вече „благодарение“ на мандата на Орешарски. Разбира се, отчита се, че без да е партийно изкушен, новият главен секретар минава за най-близък до ГЕРБ. Което е нормално – политиката не е игра на рулетка, а и за Борисов няма данни да си пада по хазарта.

Димитър Георгиев, ДАНС

Димитър Георгиев, новият шеф на ДАНС

Логичният му ход е да повери третата важна овакантена позиция – на председател на ДАНС, на бившия зам.-министър на МВР от първия си мандат Димитър Георгиев. Макар че другият заместник на Цветан Цветанов като силов вице – Веселин Вучков, не доказа, че изпитаните връзки са винаги най-здравите.

Сигурното е, че премиерът няма да даде нито една бурмичка от сектор „Сигурност“ на квота, различна от ГЕРБ, и на човек, когото лично не намира за надежден и проверен. И тук шанс нямат дори най-милите партньори във властта.

Бойко Борисов„Нима в парламента има някой по-разбирач от мен по службите“,

откровен бе тези дни Борисов. А на другия ден добави нов щрих към образа си на самодържец на лостовете в държавата, като си призна, че е неуправляем. Но той наистина има основание да се гордее – не само защото е първият, повтарящ премиерски мандат, но и заради високите оценки на ФРБ, ЦРУ, „Сикрет сървис“ и всички останали служби – персонално към себе си, в качеството му на фигура №1 в сигурността.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg