Последните девствени земи

0

СлонВ последните 10 години жертва на бракониерите стават 2/3 от горските слонове. Причината е, че от 2000-та година насам, в районите, в които те са живели, са създадени 50 хиляди км пътища. Това улеснява бракониерите, които по този начин получават безпрепятствен достъп до последните скривалища на тези животни. Не остава място, на което слоновете да могат да се скрият.

Подобно явление се наблюдава по целия свят. Хората нахлуват и в последните девствени кътчета на планетата и безмилостно унищожават природата. В Амазонка и Андите в момента се планира да бъдат изградени 150 големи водни електроцентрали. За всяка една от тях ще трябва да се построят пътища и електропроводи. Последните девствени местообитания са фрагментирани, и това ще изложи на смъртна опасност всички видове животни, обитаващи тези райони.

Водна електроцентрала

На река Тапайос, която тече в един от най-богатите природни райони на Амазонка, планират да бъдат построени 12 водни електроцентрали, което означава, че до 2032 там ще бъдат изсечени около 10 хиляди квадратни километра гори. По поречието на река Амазонка има действащи 53 хиляди законни мини. Към тях водят пътища, което ще доведе до още инвестиции. Дори се говори за добив на горива. Хората отварят кутията на Пандора – с пътищата се появяват масово незаконни дейности като бракониерството, незаконен въгледобив, незаконното изсичане на девствените гори.

Бъдещите поколения няма да имат възможност дори да видят девствени земи. Последните такива изчезват с бързи темпове. Дори Китай инвестира в Африка над 100 милиарда долара годишно. С тези пари възникват основно нови пътища и мини. С Китай се съревновават САЩ, Индия, Бразилия и Канада.

Пътища в девствени земи

Но най-лошото обаче тепърва предстои. На последното заседание на 20-те най-богати страни в света са заявили, че в следващите 15 години в инфраструктурата по целия свят ще бъдат инвестирани 60-70 билиона долара. Тава е колосална, трудна дори да си представим цифра, която завинаги ще промени лицето на планетата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg