Непал – живот във вечен страх (видео)

0

Трусове в Непал, където е най-високата планина в света с няколко осемхилядни върха има от XIII век, а страната е разлюлявана от силни земетресения на приблизително 75-80 години. Едно нещо винаги е било неизменно – жертвите, озовали се в епицентъра на разрушението не са знаели точно кога ще започне земята да се тресе.

Непал, земетресение

Телевизия BBC изненадващо съобщава, че опустошителният трус в азиатската държава Непал е бил „подготвен“ от предишен подобен катаклизъм през далечната 1934 година. Тогава със земята се изравнява 1/4 от столицата Катманду, а жертвите са близо 17 хиляди! Още преди този мащабен по опустошителността си земен трус страната е била разтърсена от още две подобни земетресения 7 века по-рано.

Непал

Априлският двоен трус, взел до момента /15.20 ч. на 27 април/3726 жертви, сеизмолозите обясняват с т.нар. ефект на доминото. Именно по разлома е било предадено напрежението в земните недра. Самият епицентър на труса на 25 април е бил в централната част на Непал, в района между град Пкхра и Катманду.

Непал

Унищожителният ефект на земетресението е бил усетен и отвъд границите на страната, в съседните държави. Загинали са десетки и в Индия, Тибет, Бангладеш, в подножието на Еверест, където трусът активира много лавини. Жертвите стават все повече, а опасността от свлачищни процеси расте по склоновете на Хималаите. По всичко личи, че опасността все още не е преминала напълно.

Непал

Самият исторически земетръсен модел беше открит през март от френски специалисти, под ръководството на Лоран Болинжер. Прогнзите им бяха за силен земетръс точно на мястото на бедствието в Непал. Сеизмолозите представиха апокалиптичните си изследвания пред Геоложкото дружество на Непал точно преди 14 дни.

В централната част на южнонепалската джунгла хората на Болинжер прокопаха просеки хиляда километровия базисен земетръсен разлом. Канали бяха изкопани и на места, където разломът се показва на земната повърхност. Специалистите за използвали въглищни отломки, погълнати от него, за да установят последните му премествания с т.нар. въглеродно датиране.

Непал, земетресение

Отколешни информации твърдят, че в района е имало няколко много силни размествания на земните пластове именно в този район, но тяхното локализиране е изключително трудно. Причината – почвата по хълмовете се отмива от мусонните дъждове, а пукнатините се маскират от плътната джунглова растителност.

Болинжер и екипът му успяха да докажат, че въпросният сегмент от разлома не е мърдал в продължение на доста години и не е негова вината за големите трусове от 1505 и 1833 г. За последно разломът е бил активен през далечната 1344 година.

По време на предишното си проучване специалистите работят върху съседен на разлома сегмент, на изток от столицата Катманду. Установява се, че в този район е имало невиждани трусове през  1255 г. и 1934 г.

Непал, земетресение

След установяването на тази историческа последователност и необратим модел, колегите на Болинжер се притесняват много. Те са можели да видят, че и Покхара, и Катманду са в потенциална опасност от земетресение и то по главния разлом.

Непал, земетресение

Трус със сила като този през 1344 г. пак между двете населени места. Според Пол Тапоние от екипа учни, щом има силен трус, много често движението на земните пластове предава разломното напрежението. Именно това, според сеизмолозите се е случило и през 1255 г. 89 години по-късно напрежението, натрупано в западния съседен сегмент се е освободило. И преди няколко дни, на 25 април 2015 г. историята се повтаря досущ като разлома от преди 81 години, чието напрежение до миналата събота се е прехвърляло на запад и в един момент се е освободило.

Непал, земетресение

Учените не без страх твърдят, че е възможно да има още трусове. Според Болинжер

„Изчисленията от по-рано показват, че разлюляването на земята със сила 7.8 по Рихтер от съботния 25 април може би не е било достатъчно силно, за да пробие до земната повърхност напълно, ето защо по всяка вероятност има още акумулирано напрежение и евентуално може да се очаква ново силно земетресение на изток или на запад от съботното и то съвсем скоро, буквално през следващите няколко декади.“

Самото предсказване на трусовете, в това число предупреждаването за тях поне няколко дни по-рано е изклюително далечна цел за науката. Ако това стане обаче, самото ранно предупреждение ще осигури много важни секунди, за които със сигурност ще могат да се спасят доста хора.

Непал, земетресение

Разделението на света отколе е и  по оста бедни – богати. Има системи за ранно предупреждение в няколко горещи сеизмични участъка в света. Те дават сигнал за катаклизмите няколко минути преди да започне земята да се люлее. Такива оборудвания имат САЩ, Япония и Мексико. Най-модерната сред тях е „ШейкАлърт“ в Калифорния. Системата може да засича неразрушителни вълни, предизвикани от земетресението от вида P/Пе/, които минават през земната кора доста по-бързо от S-вълните – основните причинители за катаклизмичното разтърсване.

Щом P-вълните се уловят от сеизмичната станция, данните се изпращат по спътници на специализирани лаборатории, където със сложни алгоритми компютри изчисляват с точност къде точно ще бъде епицентърът и силата на труса. Преди година именно системата „ШейкАлърт“ даде сигнал 10 секунди по-рано за труса в град Напа, край Санфранциския залив.

Непал, земетресение

Ако и в Непал имаше подобен уред, то тези 10 секунди щяха да са достатъчни, за да предпазят живота си стотици хора. Факт е, че такива системи въобще не са евтини. Построяването на една такава технология по цялото американско западно крайбрежие ще излезе над 38 милиона долара, а експлоатацията и поддръжката й още поне 16 млн. долара годишно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg