Неандерталски бижута от преди 130 хиляди години

0

Приблизително преди около 130 хиляди години, още преди появата на мислещия човек в Европа, неандерталците са живели в района на Крапина в днешната северна Хърватия. Открито е, че още тогава са правели може би първите изобщо бижута, като ги изработвали от ноктите на морски орли.

Неандерталски бижутаДейвид Фрейър от Университета в Канзас и учени от Хърватия описали осем вида орлови нокти, които намерили в накитите. Открити са преди повече от 100 години, но едва сега им се обръща по-специално внимание. Оказва се, че всички бижута са от един и същи период. Върху четири от неандерталските бижута има множество нокти с полирани и заоблени ръбове, белег на целенасочена обработка. А на трите най-големи орлови нокти в приблизително едно и също място на долната им повърхност са направени малки дупки.

Всичко това подсказва, че неандерталците в Крапина са били в състояние да правят украшения поне 80 хиляди години преди появата на разсъждаващия европеец.

Неандерталски бижута, Крапина

Това е откритие, което никой не е очаквал да бъде открито – споделя Фрейър.

Авторите на изследването смятат, че белоопашатите орли и ноктите им са имали символично значение. Какво? Засега още никой не е разбрал…

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg