Рецепта за дълголетие: по-малко време сам

0

Самотата и социалната изолация оказват все по-голям негативен ефект върху дълголетието. Това се случва, дори на хора, които обичат да са сами. Липсата на близък човек до себе си става все по-голяма заплаха за здравето на хората под 65-годишна възраст.

Ефектът от самотата е сравним с проблема с наднорменото тегло, явление много приемано сериозно от специалисти в областта на общественото здраве.

„Ние трябва да променим подхода си към социалните взаимоотношения и да започнем да се отнасяме към тях по-сериозно“,

казва Джулиан Холт-Лунстад от Брайгхам Янг Юнивърсити.

Рецепта за дълголетиеАмериканците открили, че въпреки че по-възрастните хора често са самотни и като цяло рискът от смърт е по-висок в техния случай, самотата и социалната изолация позволяват по-добро прогнозиране на риска от преждевременна смърт при по-младите хора на възраст под 65-годишна възраст.

Броят самотно живеещи хора е не само е най-високият за последния век, но и в цялата история на нашата планета.

„Самотата се среща все по-често, затова вярваме, че е възможно самотата да стане епидемично явление за в бъдеще“,

твърди Тим Смит.

Авторите на публикацията в Псайхолоджикал Сайънс анализирали редица изследвания относно здравето. Изводите били направени след като над 3 милиона души били обхванати в едно проучване, включващо данни за самота, социална изолация и живеене сам.

Рецепта за дълголетиеИзследвайки променливите като социално-икономически статус, възраст, пол, предишни заболявания, изследователите открили, че липсата на социални взаимоотношения е добавен риск, докато живот в двойка има благоприятен ефект върху здравето – сигурна рецепта за дълголетие.

Въз основа на по-ранни изследвания, Холт-Лунстад и Смит определят ефекта от самотата като повишен риск от смърт и в същата категория като пушенето на 15 цигари на ден и алкохолизма. Скорошно проучване показва, че самотата не само принадлежи към същата категория като известните рискови фактори, но и надхвърля рисковете за здравето, свързани със затлъстяването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg