Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

3

Замисляли ли сте се някога коя е жената определяна за най-влиятелна в целия Арабски свят? Освен че е страшно красива, тя е много стилна, модерна и добре образована – същинска принцеса от 1001 нощ. Казва се Шейха Моза и е втора съпруга на емира на Катар.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

Мнозина определят нейния стил на обличане като дързък, но тя наистина има уникална визия. Това, което я прави наистина забележителна е, че на нея й е позволено да бъде без бурка, а освен това има сериозна роля и в държавните дела.

Тя придружава своя съпруг шейх Хамад бин Калифа ал Тани, на всички официални събития, където протоколът изисква той да бъде заедно със своята първа дама.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

Животът на Шейха Моза прилича на приказка – тя е втората от общо три съпруги на емира на Катар, майка е на седем деца, но е призната за една от най-стилните и влиятелни жени.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

Среща своя бъдещ съпруг, когато е едва на 18 години, но двамата не бързат да станат семейство. Моза завършва психология в университета в Катар, а след това продължава своето образование в престижни университети в САЩ. След това идва и мечтаната сватба с емира на Катар.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

В първите години Моза е изцяло отдадена на децата си, още повече, че тогава Катар не е толкова влиятелна страна, колкото е днес в Арабския свят. Точно преди 20 години обаче, нещата се променят и нейният съпруг завзема властта в страната.

Неговата красива, магнетична и умна жена завладява не само сънародниците си, но и целия свят. На нея е поверена отговорността да се занимава с всички хуманитарни и благотворителни прояви.

Тази удивителна жена е изключително прогресивна в разбиранията си и нейният външен вид прави наистина голямо впечатление. Тя винаги е зашеметяваща с прекрасни тоалети от водещи модни марки, но никога не носи бурка, забрадка или хиджаб, а тюрбан.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

Шейха Моза наистина се отличава драстично от съпругите на останалите владетели в Арабския свят. Тя има широко международно признание, както и национално – почетен ръководител е на Фондация Катар за образование, наука и развитие на Общността. Освен това е председател на Висшия съвет по въпросите на семейството, както и специален пратеник на ЮНЕСКО.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

Красивата арабска принцеса е в основата на няколко успешни инициативи. Тя създава Арабски демократичен фонд, чиято цел е да насърчава развитието на свободните медии и гражданско общество в Катар. Освен това Шейха Моза е инициатор за създаването на един уникален парк – на науката и технологиите, който официално бе открит в Катар през 2008 г.

Най-влиятелната жена в арабския свят е без бурка

По идея на Моза, в покрайнините на Доха е построен кампус „Град на образованието“. На това място водещи професори от престижни американски университети преподават на студентите.

Шейха Моза е сред 100-те най-влиятелни жени в света на списание „Форбс“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

 1. бай пенчо на

  Добър вечер!

  Къде не е с бурка, а с коса, пита се в загадката?
  Скъсай си дипломата, а аз ще ти я изгоря в господари на ефира, хахахахахахах
  Ти кьорав ли си?

 2. Maritsa Shtereva на

  Mnogo ste neobrazovani s vashite komentari – ili ste prosti, ili ste zavistlivi! Parvo – GERGINA, jenata se zanimava s blagotvoritelnost i humanna deinost – tova e napravila… a ti BAI PENCHO, tova koeto nosi na glavata si princesata se naricha tjurban…

Коментирай в Delo.bg