Най-старият еврейски ръкопис е разчетен

0

Екип от израелски и американски изследователи са успели да прочетат най-стария еврейски текст на Библията от времето, когато са били открити ръкописите от Кумран. Овъгленото парче пергамент от шести век след новата ера, е намерено през 1970 година в развалините на изгорялата синагога Ein Gedi.

– Благодарение на най-съвременните технологии успяхме да разгърнем изгорелия документ и да прочетем откъс от Библията, който датира от преди около 1500 години – казва Пнина Шор от Израелската антикварна служба. – След ръкописите от Кумран това е най-значимият библейски ръкопис – добавя тя.

israel biblical textАрхеологът Сефи Порат, който през 1970 г. е бил в групата, работила в областта на Ein Gedi казва, че и преди са правени опити да бъде прочетен ръкописът, но тогавашното ниво на технологично развитие не е позволявало да бъдат постигнати днешните резултати. Археологът признава, че до днес не е било известно какво е записано в старинния ръкопис.

Сега знаем, че фрагментът от папируса с размер само от 7 сантиметра дължина, съдържа първите осем стиха на Левит. В продължение на 45 години ръкописът е бил съхраняван в климатизиран трезор, заедно със свитъците от Кумран. Първият опит да бъде разчетен бил направен миналата година, когато компанията Меркел Текнолоджис  предложила помощта си и учените можели да използват специален скенер. Произведено го използвате за снимки, изпратени от университета в Кентъки. На място експертите разработили специален софтуер, благодарение на който преди няколко дни са успели да получат като изображение първия разчитаем текст от ръкописа.

israel biblical text1Пнина Шор вярва, че пълния текст, част от който е фрагментът в овъгления папирус, се съдържа в пълната Тора. Но професор Брент Сийлс от Кентъки охлажда нейния ентусиазъм.

– Не можем да сме сигурни. Това е голямо технологично предизвикателство. Но това, което знаем е, че текстът е повече – казва ученият.

Според Шор последното откритие запълва важна дупка между свитъците от Кумран (Мъртво море) и свитъците, които датират от десети век.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg