Ел. енергия от морски вълни на Хаваите (видео)

0

През последните няколко години доста внимание бе насочено към разговорите за получаване на електроенергия от морски вълни, които биха могли да произведат електроенергия от възобновяеми източници за целия свят. Но до момента никой не е използвал този метод в действителност.

На Хаваите се намира прототип на генератор на електроенергия, получена от вълни, чието име е „Azura“ и може да осигурява мощност в размер на около двадесет киловата. Тази енергия на практика не е достатъчна да захрани едно домакинство дори за един ден, но устройството (става дума само за един генератор) показва, че тази концепция работи в нашия реален свят. В последните години генераторите на възобновяемата енергия е все по-разпространена по целия свят.

Azura-with-Huki-PauБлагодарение на инвестициите, направени от военноморските сили на САЩ и компанията Northwest Energy, 45-тонният генератор „Azura“, се намира на около 100 м под повърхността на океана, а по-точно в залива Kaneohe Bay.

Генераторът използва движението на вълните нагоре и надолу, под действието на които задейства своята турбина и по този начин генерира процеса на получаване на електроенергия. Концепцията е подобна на правилото, въз основа на което водната инсталация, в която под действие на потока от вода се получава енергия.

Какво следва? Според компанията собственик на генератора, в близко бъдеще предстои да разположат по-надълбоко още по-голям прототип на генератор, който ще бъде в състояние да генерира 1 мегават енергия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg