Нашата Вселена умира, изчислиха с каква скорост

0

Нашата Вселена бавно, но сигурно умира. Световноизвестни астрономи установиха, че тя генерира двойно по-малко енергия, сравнено с преди два милиарда години. Статията, посветена на делото на международен екип от специалисти, е поместена в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Саймън Драйвър, Вселена„Вселената е обречена на продължаваща вечно старост, на изтощение и дори смърт. Образно казано тя лежи, завита с одеяло на дивана и е готова за вечен сън“,

категоричен е австралийският професор Саймън Драйвър от Центъра за радиоастрономически проучвания. Според астронома само по себе си това, че нашата Вселена гасне постепенно и умира, не е никакво откритие. Подобни хипотези е имало още в края на миналия век. Тогава обаче, детайли за необратимия процес, мащаба и скоростта му не бяха детайлно изучени.

Световноизвестните астрономи потвърждават пред списанието, че това се случва в действителност и дори изчислиха скоростта, с която си отива Вселената. Учените направили това като проследили съседните галактики с десетки наземни и орбитални телескопи, които работят в двайсет и един диапазона на електромагнитното излъчване.

Установен е интензитетът на излъчване на 220 хиляди галактики, които се намират на разстояние от 2 млрд светлинни години от нашата планета. Астрономите съпоставили тяхната яркост в различни времеви периоди. Изводът – средното количество на галактическата енергия е в миналото.

Преди около 3 милиарда години нашата Вселена, е излъчвала двойно повече енергия от сега, ако се съди по галактиките, чиято светлина достига до планетата ни за аналогично време. Всичко това значи, че постепенно Вселената ни гасне и че след приблизително сто трилиона години, когато и последното червено джудже свърши своите запаси от т.нар. „звездно гориво“, тя ще стане тъмна и ще премине в „мъртво“ състояние.

Вселена

Когато това стане неутронните звезди, белите джуджета и черните дупки ще са единствените „обитатели“ на галактиките и на Вселената, те ще бъдат и последните оцелели планети. Когато минат 1 квадрилион години самите планети ще се разрушат, а след още 9 неутронните звезди и белите джуджета ще се слеят с черните дупки в центъра на галактиките им.

Точно тогава ще бъде дадено началото на предпоследната епоха на Вселената – т.нер. ера на черните дупки. Краят й ще бъде след 2 на 10 на 99-та степен години – невъобразимо долече. През това време черните дупки ще се изпарят, а нашата Вселена ще се насели с позитрони, електрони и фотони.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg