Чао, Lafka, няма да ми липсваш!

0

Наближава Голяма Богородица – един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване.

Нашата смърт като народ не знам дали ще е толкова блажена, но определено приличаме на заспал народ. Толкова за празника. Струва ми се и без друго, че като нация сме повече атеисти, отколкото вярващи… за съжаление. Струва ми се, че и малкото църковни празници, които честваме се свързват предимно с трапеза, пиене, ядене и подаръци, отколкото с някакво духовно смирение и почит.

Главните действащи лица в тази история са директорът на Националния исторически музей, негово родолюбиво величество, патриотът и същевременно опортюнист Божидар Димитров, вестник Стандарт, магазините Lafka и град Панагюрище. А ето я и връзката:

В началото, естествено, бе Бойко Борисов, който промотира свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска. Премиерът пък бил осветен с чудотворната вода лично от шефа на историческия музей, след което сам Бойко осветил Горанов и Московски. Ебаси верижната реакция. Осветен премиер министър, осветени министри. Има ли някой, който да мисли различно от факта, че религията е бизнес? Няма наивни, надявам се. В тази връзка вестник Стандарт със съдействието на проф. Димитров и чрез веригата магазини LAFKA ще направи свещен подарък на 10 000 свой читатели, като раздаде 10 000 флакончета чудотворна вода с купуването на вестник САМО чрез обектите на Lafka.

По-добре да раздаваха минерална вода. Все някой жаден можеше да се обърка. Един възрожденски град, обаче – Панагюрище доказа силата на духа си за пореден път и… забрани лафките Lafka. Изхвърли ги от града. Хвала на такива хора. Чак ме е страх да се зарадвам. След забраната за чалга… сега и Lafka-та… Панагюрище не им ще „стандарта“, нито чудотворната вода, която нищо чудно да се окаже и чешмяна.

Панагюрци са смели хора. Подкрепям ги с две ръце. Явният бизнес с религията дразни. Там, където трябва да е най-свято, не трябва да е най-пошло. А и ние не обичаме Lafka и точно това ни кефи в панагюрци и ни е яд в случая и на професора, и на вестника. Всички знаем защо ниКОЙ не обича Lafka. Да си призная, това е обречена работа. За мен освен всичко друго, магазинчето е скъпо и непривлекателно. Бизнес-трикът на „Стандарт“-а също буди негодувание. Но Пеевски просто е навсякъде…, а и това все пак е просто магазин.

Ако Ви кажа, че зад друг стои Доган и от него ли ще спрете да пазаруваме? Докато майката на Пеевски беше шеф на тотото, спряхте ли да пускате фишове? Като неофициален собственик на Булгартабак се споменава именно неговото име, е спряхме ли цигарите?

Пипалата на бизнеса здраво са стиснали обществото за гърлото, без то дори да си дава сметка, а и да си признаем, не му е оставен особен избор. Ако не е Lafka, ще е друго, което дори да не е свързано с въпросния човек, е свързано с друг бизнес кръг, който, сигурен съм, не е по-свят.

Ако не беше онова с ДАНС, едва ли повечето от нас щяха и да знаят кой е Делян Пеевски. Дори можехме и да харесваме Lafka. Със силата на капитала не можеш да се бориш, доказа го и затихналият протест, за който преди две лета си идваха и българите от чужбина, помните ли? Революциите дори се правят с капитал. Срещу него да излезеш, е предизвестена битка, война. И ако не беше това магазинче, ако не беше този човек, вероятно щеше да е друго магазинче и друг човек с абсолютно същите интереси.

И все пак не може всичко да е толкова предопределено. Трябва да има смисъл в панагюрския подвиг. В града на Райна Княгиня. Свещеният град, който не иска бутилирана чудотворна вода и Lafka, като цяло. Градът, който осъзна, че религията е повече от бизнес. Градът, който имаше дързостта. Градът, който имаше отговорността. Lafka, няма да ми липсваш! Топчето пукна…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg