Audi произведе синтетично гориво от царевица

0

Месец по-рано бе съобщено, че автомобилният производител Audi е успял да създаде гориво от вода и въглероден диоксид. От германската компания споделят, че в момента в техния завод в Дрезден се произвежда повече от 160 литра от това гориво на ден. През следващите месеци точно това гориво ще се използва в модела Audi A8.

audi-ebenzinСега обаче производителят обяви разработването на съвсем различен тип дизелово гориво. То трябва да бъде екологично чисто, каквото е предишното, да не съдържа никакви следи от нефт, да бъде напълно синтетично и да се нарича „е-бензин“. Френският завод  Global Bioenergies, който работи съвсместно с Audi, разработва технология за превръщане на глюкозата, получена  от царевица – в изобутан.

Този газ обикновено се използва в хладилните системи и аерозолите. Годишно от преработката на нефт се  получават над 13 милиона тона изобутан. Той се използва за производство на различни видове горива, пластмаси и еластомери. В този случай обаче инженерите на Global Bioenergies го превърнали във висококачествен безоловен бензин.

audi-e-benzin1Последният въпрос обаче се крие в числото на октана – това е стандартна мярка, която ни казва, колко голяма компресия горивото е в състояние да издържи, преди да стигне до момента на възпламеняването. Ниските числа на октана са подходящи за дизела, а по-големите – за бензиновите двигатели – колкото са по-високи, толкова е по-ефективно.

Изследователите съобщават, че новото гориво може да се използва като добавка към стандартните бензин и дизел, но също така да могат да бъдат използвани и самостоятелно. То също та ще изгаря по много чист начин, тъй като не съдържа сяра или бензен. Автомобилният концерн планира в бъдеще да промени производствения процес, така че вече да не бъде необходима глюкозната биомаса, както и да бъдат в състояние да го произвеждат от вода – точно както са го направили в случая с нефта, които споменахме в началото.

audiПо всичко изглежда, че Audi подготвят голяма революция, като не спират с опитите да получават синтетични горива, които няма да бъдат на базата на нефт. Остава ни единствено да се надяваме, че нещо хубаво ще излезе от цялата работа, а самата идея ще бъде разработена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg