Gravity Light или лампата, която се нуждае само от гравитация, за да свети (видео)

0

За повечето от нас изглежда съвсем нормално, когато влизаме по тъмно в някоя стая, просто да натиснем ключа и в стаята да стане светло. Оказва се обаче, че не всички приемат това за „стандарт“. Повече от 1,3 милиарда души по света са принудени да живеят без това удобство, така че е лесно да се изчисли, че всеки 5-ти жител на Земята няма достъп до електричество. Това е наистина огромен брой хора, а също така е и много голям проблем, който обаче е игнориран от силните в нашия свят. Въпреки това, екип от изследователи от Великобритания решил да направи нещо в тази посока и хората да започнат да живеят малко по-добре.

gravity light1В страни, където няма достъп до електричество, хората са принудени да използват архаичните нефтени лампи. Не стига че, за да могат да използват горивото, тези хора са принудени да се разделят с почти 1/3 от месечните си приходи, но и полученото в резултат осветление е толкова лошо, че може да доведе до разболяване от катаракта, а парите, които остават след изгарянето на течността, могат да причинят рак и други сериозни заболявания на дихателните пътища.

Идеята на гравитационната лампа всъщност е много проста. Тя работи на принципа на ролката. Всичко, от което се нуждае, за да бъде захранен светлинният източник, е товар с тегло 12 килограма. Товарът може да бъде всичко – например торба пълна с пясък или камъни. Товарът се закача на специално въже и се вдига нависоко до самия връх. Товарът бавно се спуска към земята, като при това действие потенциалната енергия се трансформира в кинетична енергия, която запалва лампата. Доста лесно и умно, нали?

gravity lightВ момента учените работят върху подобряването на предишната версия на гравитационната лампа. За тази цел те се нуждаят от почти 200 хиляди щатски долара и се надяваме, че ще бъдат в състояние да съберат необходимата сума.

По-ранната версия на лампата вече е изпратена в районите, къде липсва електричество, за да бъде тествана в полеви условия. Няколкостотин семейства от най-бедните региони в света имат възможност да използват творението. Отзивите досега са много положителни, а 95% от потребителите заявили, че с радост се отказват от нефтените лампи, в ползва на гравитационната.

Цената на тази лампа е по-малка от 10 долара, сума, която е много по-ниска, отколкото семействата всеки месец отделят за гориво за нефтените лампи. Но с това позитивите не свършват. Инициаторите биха искали да създадат мрежа от фабрики за производство на такива лампи в най-бедните региони, така че да се създадат нови работни места, а същевременно да се подобрят условията на живот за наслението. Затова стискаме палци проектът да успее!

GravityLight: Made in Africa from GravityLight on Vimeo.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg