По-голяма доза упойка за пушачи при операции

0

Никотинът има пряко влияние на обмяната на веществата, що се отнася до обезболяващите препарати в черния дроб. Същото се отнася и за функцията на нервните клетки, когато става въпрос за чувството на болка. Изводът е на група учени от университета Безмиалем в турския мегаполис Истанбул. Специалистите достигнали до това заключение, след като установили, че използваното количество упойка при хора, които пушат, пасивни пушачи и хора, които никога не са опитвали цигари, нито са живели в обкръжение на страстни любители на папиросите. Д-р Ердоган Озтурк и неговите колегите се позовали на данни за точно 90 жени, на които била отстранена матката.

В самото началото на интервенцията, за достигане на пълна наркоза на заклетите пушачки им било нужно сънотворно количество пропохол от 102,76 мг. На пасивните и на непушачките съответно 84,53 мг и 63,17 мг. Като цяло количеството упойка по време на самата операция също било в сходни пропорции – 179 мг, 150 мг и 119 мг.

Почти същата била картината и когато било използвано  обезболяващото лекарство ремифенталин.

пушачи, цигари, упойка, операцияЩо се отнася до годишното изследване на пушачите в Европейския съюз – всеки 4-ти гражданин на Обединена Европа пали редовно цигара. Данните на Евробарометър показват, че точният процент е 26, с две на сто по-нисък с данните от 2013 г. Страната ни е втора в класацията по брой пушачи – 35 на сто. Преди нас е само Гърция, която ни „води“ с три процента. На дъното на класацията с незначителен брой пушачи са скандинавските държави Швеция и Финландия, съответно 11% и 19%. Добра тенденция има при младите европейци – все по-малко от тях посягат към папиросите/намалението за година е с 4%/.

Друго любопитно от годишното допитване, представено от Еврокомисията е, че почти всеки трети жител на ЕС е опитвал да спре цигарите. От тях само 14% минали на електронни цигари и спрели тютюневите изделия.

пушачи, цигари, упойка, операцияИначе за поредна година излагането на дима от цигарите в ресторанти и барове намалява. Едва 12% на сто от интервюираните са се изложили на тютюнев дим в места за обществено хранене през 2014 г., а всеки четвърти е присъствал в компания от пушачи в локали.

Що се отнася до цените на кутия цигари, например, точно 70 процента от европейците са съгласни тютюневото удоволствие да е скъпо, ако това помогне за прекратяване на
контрабандата. В целия Европейски съюз тютюнопушенето причинява всяка година 700 хиляди смъртни случая, което е  най-честата предотвратима причина за смъртност на Стария континент.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg