Как да разберем дали пием достатъчно вода?

0

Водата е изключително важна за всяко живо същество. За нас, хората, тя е освежаваща, лекуваща, утоляваща и затова е от огромно значение да я приемаме в достатъчно количество. Въпреки че всеки от нас е наясно с това, все пак

има хора, които не пият достатъчно вода, като по този начин лишават тялото си е от нещо много важно, каквото е хидратацията.

Затова, може много лесно да прецените дали количеството вода, което пиете вие на ден е задоволително или не. Как може да стане това? Като прочетете следващите редове и научите повече за признаците, които издават, че не пиете достатъчно вода.

Как да разберем дали пием достатъчно вода?

Ако чувствате сухота в устата – това е ясен симптом, който би трябвало да ви провокира веднага да увеличите приема на течности, за предпочитане е винаги водата. Когато в устата ви се появи сухота, това означава, че за съжаление вече сте се обезводнили. Това е признак, че сте прескочили границата на жаждата и навлизате в друга фаза, която вече може да бъде опасна за организма ви. Затова е необходимо веднага да посегнете към водата и да помогнете на тялото си да се хидратира.  Златното правило, за да бъде организма ви в добро състояние и винаги хидратиран е, на всеки кръгъл час през деня да изпивате по една чаша вода.

Как да разберем дали пием достатъчно вода?Ако кожата ви е суха това също показва, че във вашия организъм липсва достатъчно вода. Тъй като кожата е най-голяма по размер в човешкото тяло, много важно е тя да се поддържа влажна, а това става с прием на достатъчно вода. Сухата кожа е един от най-сигурните и ранни признаци, които се появяват при обезводняване на организма. Това е много опасно, особено през лятото, което предстои. Когато в тялото ни липсва достатъчно вода, това се отразява зле на потоотделянето. Резултатът от това е нарушение в топлообмена на организма, както и затруднено прочистване на тялото от токсини и мазнини. За да сте сигурни, че това няма да ви се случи – пийте повече вода, защото това е от огромно значение!

Как да разберем дали пием достатъчно вода?Ако се чувствате сънливи и уморени изводът също може да бъде, че не пиете достатъчно вода. Когато количеството течности в тялото не достига, организмът ни започва да си „изтегля“ такива от кръвта. Точно това води до състояние на обезводняване, което пък причинява недостиг на количеството кислород. Както знаем той се пренася посредством кръвта до всички органи, системи и клетки на нашето тяло. Липсата на достатъчно кислород, се отразява на тяхната работа и ни кара да изпитваме умора и сънливост.

Ако изпитвате прекомерна жажда изобщо не се чудете, а веднага пийте вода. На всеки се е случвало да прекали с алкохола и да страда след това от махмурлук. Една от причините той да води до прекомерна жажда е, че алкохолът причинява силно обезводняване на тялото. Затова моменталната реакция на мозъка е да търси бърза помощ и да иска вода. Когато организмът ви иска това, трябва да го послушате, защото той най-добре знае от какво има нужда.

Как да разберем дали пием достатъчно вода?Ако страдате от болки в ставите една от вероятните причини е, че може би не пиете достатъчно вода. Може би не знаете, но ставите в човешкото тяло съдържат изключително много вода – цели 80 %. Тя е крайно необходима, за да бъдат те добре смазани. При липса на влага, ставите ще се трият една в друга при всяка ваша стъпка, а това ще доведе до бързото им износване, от там и до болки. Затова, от много голямо значение е да поддържате добър воден баланс в организма. По този начин ще запазите ставите си здрави за повече време и ще си спестите неприятните болки.

Ако огладнявате често или имате проблеми с храносмилането – причината също може да е водата. Един от златните принципи при здравословното хранене е, да не се бърка жаждата с глада. Затова, специалистите съветват първо да изпиете чаша вода. Ако след това вече не изпитвате чувство на глад – не яжте, просто сте били жадни. Освен това, водата е важна за доброто храносмилане и когато нейното количество не е достатъчно, това се отразява на нормалните процеси в стомашно-чревния тракт.

Сред другите признаци, които се проявяват при липса на достатъчно вода в организма са също сухота в очите, намаляване на мускулната маса, както и признаци на преждевременно стареене. Разбира се, за всички тези симптоми би могло да има и други причини, но за да сте сигурни, че водата не е една от тях – пийте поне 2 литра на ден.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg