До 200 години ще се превърнем в киборги

0

В рамките на 200 години човечеството ще стане толкова технологично напреднало, че  ще еволюира в „божествени киборги“, твърди историкът Ювал Ноа Харари, автор на много публикации, който работи в Еврейския университет в Ерусалим. Историкът сериозно се заел с темата и изучил историята на човешкия вид, което му позволило да заключи, че човечеството през следващите няколко века ще бъде в състояние да се избегне смъртта, благодарение на технологичния прогрес.

heartИсторикът обаче не е сам в своето предположение. Много учени споделят мнението му. Нищо чудно няма в това, ако просто погледнете всички технологични постижения в днешно време. Можем да говорим за няколко значими изобретения, като например изкуствената кръв, изкуствените части от органи (които между впрочем имат по-добра издръжливост и работят по-ефективно, отколкото естествените такива) или дори изкуствената памет, която перфектно имитира човека. Също така наскоро писахме и за бионичните лещи – и всичко това е само капка в океана.

cyborgПреди няколко дни писахме за невролога Хана Кричлоу, учен в университета в Кеймбридж, която обявила, че ако успеем да създадем компютър с неограничено количество връзки, което да бъде поне около 100 трилиона, тогава бихме могли на него да направим запис на целия мозък на един човек.

Историкът предупреждава, че тези подобрения могат да бъдат на разположение само на една малка група от най-богатите хора. Това може допълнително да засили биологично разликата между богати и бедни. Дори е напълно вероятно най-мрачните сценарии от научно-фантастичните филми да бъдат реалността, която очаква човечеството. Представете си да си купите изкуствени органи на кредит, от които да зависи Вашият живот, но ако не можете да погасявате редовно кредита, то банката да има право да ги отнеме от Вас.

Cyborgs-vs-HumansРазбира се, бъдещето предлага още една алтернатива, а именно изкуственият интелект. Наравно с предния сценарий, изкуственият интелект може да получи власт над нас, а така мрачните сценарии от други научнофантастични филми да станат напълно възможни. Е, ние не трябва за какво да се притесняваме, защото най-вероятно няма да доживеем да видим нито едното, нито другото. Но да му мислят бъдещите наши поколения!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg