Мис Байконур за 60-годишнината на космодрума

0

Грандиозен юбилей чества най-големият и първи в света космодрум. Байконур отбелязва своята 60-годишнина. Празненствата в южната казахстанска област Кизилординск, където се намира съоръжението, стартираха авансово още преди годишнината. В едноименния град Байконур, на който е кръстен космодрумът се проведе празничен концерт, предшестван от тържествено събрание.

Днешната програма се очаква да бъде още по-наситена откъм събития. Отбелязването на 60-годишнината ще бъде заедно с празненствата по повод Деня на град Байконур. Честванията започнаха с полагането на цветя и венци на мемориалите на конструкторите в ракетно-техническия отрасъл, както и на паметника на военните изпитатели на ракетно-космическа техника.

БайконурЦеремония по даване званието „Почетен гражданин на град Байконур“ се очаква по-късно днес на стадиона на Байконур. Преди връчването на престижното отличие ще има богата  програма, която ще включва композицията „Венец на дружбата на Байконур“, за която е направена специална хореография.

На самата космическа площадка също ще има тържества. Там се очаква да пристигнат много туристи, които ще посетят байконурския музей, както и мемориалните домове на Юрий Гагарин и Сергей Корольов. Късно вечерта на площада в центъра на града ще започне концертната програма „За теб, любим Байконур“, лазерно шоу, както и конкурсът „Мис Байконур“. Фойерверки ще ознаменуват финала на празничните мероприятия в емблематичния за руската космонавтика Байконур.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg