Намериха сонда на Марс, изчезнала мистериозно преди 11 години

0

11 – годишната мистерия с изчезналата на Марс сонда „Бийгъл-2“, вече е в историята, след като преди броени дни, тя бе открита на повърхността на планетата. Спускаемият апарат е бил в разгънато състояние и конструкцията му е невредима. Не са пострадали и слънчевите панели, които го захранват, показват данни на НАСА. Системите му обаче, не могат да заработят пълноценно. Причината е, че слънчевите панели не са се разтворили изцяло, а това пречи да се осъществи комуникация с апарата, тъй като радиоантената се намира под тях.

Намериха изгубената на Марс сонда , изчезнала мистериозно преди 11 години

Намериха изгубената на Марс сонда , изчезнала мистериозно преди 11 години

Космическият апарат „Бийгъл-2” бе част от мисия на Европейската космическа агенция, наречена Mars Express. Планираше се апаратът да кацне на Марс на 25 декември 2003 година. Броени дни преди това обаче, на 19 декември, изчезна мистериозно и до момента нямаше информация какво е станало с него. Предположенията на учените бяха, че сондата най-вероятно се е разбила.

След като апаратът бе намерен, учените оповестиха, че разполагат с доказателства за неговото приземяване на определената дата  – Коледа, 2003 г. и то само на 5 км. от зададената му цел. Те се базират на снимки с много висока резолюция, които направени от орбиталното пространство и показват мястото на кацане. Констатацията е, че апаратът е кацнал и е запазил своята цялост, но е успял да разтвори своите панели частично, поради което не е установена връзка с него.

Спускаемият апарат е бил в разгънато състояние и конструкцията му е невредима.

Спускаемият апарат е бил в разгънато състояние и конструкцията му е невредима

Космическият апарат „Бийгъл-2” /на английски Beagle 2/ има общо пет слънчеви панела, като всички те е трябвало да се разтворят след като той кацне на повърхността на Червената планета. Снимките показват обаче, че два от тях не са се отворили. Ако системата бе проработила, апаратът трябваше да праща информация за евентуални признаци на живот на Червената планета.

Апаратът „Бийгъл-2” носи името на кораба на великия учен Чарлз Дарвин, с който е плавал ученият, докато е разработвал теорията си за еволюцията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg