Маратонско четене на „Анна Каренина“ за „Гинес“

0
Анна Каренина

Анна Каренина изиграна от Софи Марсо през 1997 г….

Чували сме за всякакви рекорди за „Гинес“, но лично за мен едни от най-стойностните са тези, които не само ни впечатляват със своята масовост, но имат и образователен ефект. Точно такова е последното постижение, регистрирано като „Гинес“ рекорд – съвместен проект на Google и на къщата-музей на Лев Толстой. Проектът всъщност бе за онлайн четене на неговия роман-шедьовър „Анна Каренина”, като предизвикателството беше това да стане пред възможно най-голяма аудитория.

След успешното изпълнение, проектът влезе в историята с поставен рекорд в категорията „Най-голяма аудитория на читателски маратон, проведен в интернет”. Организаторите от Google, както и всички руски медии съобщават, че маратонското четене е било наблюдавано от хора в повече от 105 страни.

Заради проекта Google пусна интернет-версия с живо издание на романа, а от материалите участвали в читателския маратон „Каренина. Живо издание”, е направен специален сайт. В него са обединени текст, звук и видео, както и справочна информация, организирани много добре и с удобна навигация за всеки потребител.

В сайта има и търсачка, която дава възможност да бъде намерен всеки един конкретен участник в маратона чрез неговото име. Търсачката може също така да осигури на всеки потребител достъп, за да прочете и той романа „Ана Каренина” от началото, или пък да си избере свой любим откъс и да си припомни само него.

Анна Каренина

…и от Натали Портман през 2012 г.

Началото на инициативата за онлайн четенето бе поставено в началото на месец октомври 2014 година. Това стана на живо в ефира на Google+. В това онлайн предизвикателство участваха над 700 души, които прочетоха романа за 30 часа. Освен това, читателският маратон бе организиран и на площадите в големите руски градове – Москва, Тула, Владивосток и Новосибирск. Такива четения имаше и на площади в други градове в целия свят като Париж и Лос Анжелис.

Четенето бе излъчено и на видеоканал в сайта за видеосподеляне YouTube. Освен че бе масово, четенето се подкрепи и от много известни руснаци. Сред тях бяха знаменити актьори и спортисти, а така също журналисти, поети, политици, както и много интернет потребители.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg