Как кръвна група 0 се предпазва от малария?

0

Отдавна е известно, че хората с кръвна група 0 са защитени от тежка малария, докато хората с кръвна група А, често изпадат в кома и умират. Наскоро изследователи от Каролинския Институт описали ключовата роля, която играят секретираните от сърповидните плазмодии (Plasmodium фалципарум), полипептиди RIFINs (от Анг. Примесени повтарящи семейства на полипептиди).

МаларияПри тежки случаи на малария, заразените червени кръвни телца блокират притока на кръв в капилярите (феномен, известен като образуването на розетки). Недостигът на кислород води до увреждане на тъканите и до гореспоменатите кома и смърт. Когато шведски учени провеждали експерименти във връзка с маларийната болест, като отглеждане на клетъчни култури и върху животни, установили, че върху повърхността на заразените еритроцити се появявали полипептидите RIFINs. Тези полипептиди действали като лепило, което е избирало повече да се свързва с червените кръвни телца от група А и много по-слабо се е прикрепвало към еритроцитите на нулевата кръвна група.

Авторите на публикацията в списание Нейчър Медисин доказват, че полипептидите RIFINs играят фундаментална роля в развитието на тежка малария, и следователно допринасят за разпределението на кръвните групи по света. Нулевата група е често разпространена в областите, обхванати от малария. Например в Нигерия повече от половината от населението на страната е с кръвна група нула.

Проф. Матс Уолгрен подчертава, че полипептидите RIFINs се срещат в много варианти, и е отнело много време на учените да определят кой точно от полипептидите отговаря за механизма на заразяване с малария. Откритието ще спомогне за създаване на по-добри методи за предпазване и лечение на коварната болест.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg