LiFi – 14 пъти по-бърза безжична мрежа от WiFi

0

Съвсем скоро светът може би ще се сдобие с нова безжична мрежа, която ще бъде значително по-бърза от познатата ни досега. По темата работят усилено изследователи от университета в Оксфорд, които в момента разработват такава технология. В основата й е светлината, която се използва за да предава информация по въздуха, при това с впечатляващата скорост от над 100 гигабита в секунда.LiFiМного вероятно е тази нова технология да се превърне в значително по-добра и бърза алтернатива на безжичната мрежа WiFi. Тя се използва масово в света, но нейната скорост към момента достига само 7 гигабита в секунда.

LiFiТехнологията не е единствената, която използва светлината – към този момент тя се използва за пренос на данни с висока скорост, като това се осъществява през оптични кабели. Придвижването на светлината в тях става през оптични нишки и по този начин няма никаква загуба на информация. За разлика от този метод обаче, преносът на данни по въздуха е доста по-сложен.

Учените са успели да създадат специална система. В нея има базова станция, която се намира на таванско помещение и може да изпраща и получава сигнали от компютър. Предавателят и приемникът не са обикновени, а са оборудвани със специална технология, която отразява светлината и я насочва в желаната посока. Това става с помощта на система от течни кристали.

LiFiНа този етап устройството, което са създали учените работи на разстояние до три метра. Задължително условие е да има директна и видима връзка, а позицията на компютъра да бъде фиксирана. На учените предстои да изобретят система за проследяване, която ще може да открива преносим компютър и да създава връзка с него.

Тази разработка е част от усилията на учените в световен мащаб да се създадат технологии от типа безжични комуникации, наричани LiFi, в чиято основа е използването на светлината за изпращане на информация.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg