Пробив в търсене на лекарство срещу СПИН

0

Борбата на учените по света в търсене на ефективно лекарство срещу СПИН, е на път да даде добър резултат. Група американски изследователи са открили ефикасна съставка срещу СПИН, която месеци наред дава много добри резултати при маймуни. Новината наистина е обнадеждаваща, защото постижението създава добри възможности за лечение на СПИН с по-дълъг ефект.

Научният екип е разработил силен инхибитор, който е има широк спектър на действие и атакува основния тип вирус на СПИН, който е познат в света – това е вируса ХИВ-1. Съставката, която са създали учените, е резултат от изследвания продължили няколко години. Те са провеждани във Флорида с финансиране, осигурено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ. Новата съставка, която са разработили учените, е наречена от тях eCD4-Ig. За нея до момента се знае, че осигурява много добра защита срещу ХИВ. Това заключение е в резултат на проведени опити с маймуни макаци. Опитите показват, че само една инжекция с тази съставка е достатъчна, за да предпази макаците резус от еквивалента на СПИН, който се среща при маймуните. Защитата е за дълъг период от поне 8 месеца.

Опити с макаци резус в търсене на лекарство срещу СПИН

Опити с макаци резус в търсене на лекарство срещу СПИН

Продължителният ефект на eCD4-Ig, се постига след като съставката се комбинира с безвреден аденосвързан вирус. Той има свойството да навлиза в клетките и да ги стимулира да произвеждат защитен протеин срещу СПИН, който е с продължителен ефект. Опитите показали, че след като са лекувани с тази комбинация, макаците резус са подлагани на все по-големи дози от версията на СПИН при маймуните. Резултатът бил впечатляващ – нито едно животно не се разболяло, за разлика от тези, които не са били лекувани със съставката eCD4-Ig. След проведените експерименти и постигнатите резултати, учените са категорични, че с използването на тези лекарствени съставки се осигурява ефикасна защита срещу вируса, която действа минимум 34 седмици.

Междувременно учени от Куба откриха нов, по-агресивен вид на вируса ХИВ, за който са на мнение, че води до по-бързо развитие на болестта СПИН. С този вирус може да се заразите в случай, че имате сексуални контакти с партньор, носител на вируса, без да използвате предпазни средства. Новооткритият вирус се развива доста по-бързо в организма и заразеният може да се разболее от СПИН три години след заразяването. При познатия вирус ХИВ, пациентите живеят нормално няколко години преди да се появят първите симптоми на зараза.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg