И докато спим нашият мозък е активен

0

Когато точно преди сън хората извършват някаква проста класификация на думи, дори след като заспят, мозъкът продължава несъзнателно да работи във връзка с тези думи.

мозък, Сид Кудиер

проф. Сид Кудиер

Потвърдено е, че по време на сън нашият мозък е дори още по-активен, отколкото предполагаме. По време на сън не изпадаме в някаква бездна, а вместо това части на мозъкът ни рутинно възпроизвеждат какво се случва около нас и избират адекватна реакция.

„Това обяснява някои явления от всекидневието, като например чувствителността по време на сън към чуването на своето име или алармата на будилника, в сравнение с чувствителността към други еднакво силни, но несъществени за нас звукови вълни“

, разказва Сид Кудиер от парижкото училище Ecole Normale Supérieure.

мозъкПроучването разширява познанията за подсъзнанието, като доказва, че възпроизвеждането на думите и изпълнението на други по-сложни задачи, могат да бъдат извършвани от мозъка не само без да се осъзнава дразнителят (стимулът), но и без участието на съзнанието. Кудиер смята, че ограничението на безсъзнателния процес е не чак толкова сложна задача, колкото това дали операцията може да се извърши автоматично или не.

Френски учени в екип с изследователи от Университета в Кеймбридж, провели експеримент като помолили хората да категоризират думи, които чуват /сред тях имена на животни или предмети/ и да натискат бутон, съответно с дясна или лява ръка. В резултат на това екипът учени могъл да изчисли латералните (за всяка страна – лява или дясна), подготовки за реакция. Отбелязвана била връзката между всяка категория дума, в съчетание с плана на трафика в мозъка.

Когато доброволците започвали автоматично да отговарят на заданието, били премествани в тъмна стая. Там трябвало да лежат удобно със затворени очи и да продължат задачата, докато не заспят.

мозъкКогато хората заспали, задачата е била продължена с нов списък от думи (по този начин учените искали да се уверят, че реакцията вече изисквала разграничаване на смисъла, а не била просто свързване на двойка стимул-реакция).

Наблюдението на реакцията на мозъка показало, че дори когато лежели неподвижно и без осъзнаване, доброволците отговаряли правилно, макар и малко по-бавно.

Въз основа на проведените изследвания професор Сид Кудиер твърди, че по време на сън нашият мозък може да се запази ефективността на всяко автоматично извършвано задание.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg