Коста Филипов: Македония не може да се справи сама с бежанската криза

0

Имигрантите, които до днес бяха блокирани в ничията земя между границите на Македония и Гърция, са пробили полицията и вече са на македонска земя. Същевременно се появи информация, че към страната с влакове пътуват още бежанци.  Отвъд границата с Гърция все още има бежанци, като полицията на моменти пуска малки групи. Бежанците се опитват да стигнат до западна Европа. Най-често споменават за свои крайни цели Белгия, Финландия или Германия. В четвъртък Македония обяви извънредно положение заради кризата с бежанците. Ден по-късно се стигна до сблъсъци с полицията при опит на имигрантите да пробият огражденията на границата. Властите използваха сълзотворен газ и десетки хора бяха смачкани от тълпата или ранени при сблъсъците. Тази нощ около 600 души бяха пуснати да преминат границата и да се качат на влак за Сърбия на гарата в Гевгелия. Затова защо се стигна до тази ситуация и имали ли изход разговаряме с дългогодишния кореспондент на БНТ в Скопие Коста Филипов.

Коста Филипов

Коста Филипов

-Г-н Филипов, как се стигна до бежанската криза в Македония и кой трябва да поеме отговорността за това, което виждаме там?

-Отговорността трябва да е поема ЕС, макар че Македония не е член, но е кандидат за такъв. Станахме свидетели на едни несръчни действия от страна на македонското правителство. Защо им трябваше да ги ограничават, а след това да ги пускат, да ги транзитират? Всичко това показва неподготвеността на македонските власти към един проблем, който очевидно зрееше през последните две години. Те си мислеха, че лесно ще се отърват. Македония не е член нито на ЕС, нито на НАТО и очевидно бежанците са решили, че там могат да преминат лесно границата, за да продължат на север.

-Според Вас адекватни ли са последните действия на македонските власти? Армията се включи, използва се сълзотворен газ…

-Не, не са адекватни. Македонската полиция в началото се опита да ги ограничи между територията на двете гранични линии – ничията зема, но не успя да реагира навреме. Сега чувам критични гласове от страна на опозицията в Македония, което е нормално в такава ситуация да се говори за парадната роля и функция на полицията им. На всичко отгоре много лесно пробиха, появиха се обвинения за прекомерна употреба на насилие при потушаването на размириците. Накрая какво стана? Държаха ги ден, два и сега ги транзитират, което е изпълнение на намеренията на тези бежанци, които дойдоха от Гърция, която също не им е цел. Те искат нагоре към развитите европейски държави.

бежанци македония

-Превръщат ли се бежанците в инструмент на опозицията за искане на оставка?

-Вече има договорени избори, които да се проведат през април 2016 година.

-А повод за нови размирици?

-Не вярвам. По традиция лятото в Македония е спокоен, мирен сезон, в който не се случва нищо по стара традиция. Хората са свикнали да си почиват, политическите партии свеждат своята активност на ниско ниво, както виждате и патоса на опозицията, която през пролетта изваждаше в публичното пространство телефонни разговори, организираше митинги, направи голям протест на 17 май. След като се постигна съгласие за предсрочни парламентарни избори, активността им спадна. Лично аз не се учудвам, защото знам каква е политическата практика в Македония. Лятно време нищо не се случва.

македония бежанци

-Как ще приключи сагата с бежанците в Македония?

-Бежанската вълна ще продължава. Македония очевидно не е държава, която сама може да се справи с този проблем. Това е работа на общите усилия на ЕС, защото бежанския натиск е насочен към най-развитите членки на Европейския съюз. Те са отпуснали някаква помощ за справяне с бежанската криза, но както каза външният министър сумата е символична. Друг, въпрос е, че самите македонски власти нямаха готовност за такъв масов натиск на бежанци, въпреки че имаше сигнали от преди две години. Все пак бежанците разбраха, че българската граница е значително по-контролирана. Македония сама не може да се справи, това си е хуманитарен проблем, който ЕС трябва да потуши.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg