Жертвите, които правим

0

Живеем в бедна страна. Много от нас живеят под прага на бедност. В повечето семейства често се правят отстъпки. Родителите се лишават от много неща, за да могат да осигурят поне основни неща като храна и дрехи на децата си. Лишаваме се от много неща, но кои са основните:

1. Култура – всяко едно семейство, което живее с ниски доходи, първо се лишава от купуването на книги, ходенето на театър и кино. Не знам коя бедност е по-страшна – тази на духа или финансовата, но винаги едната води до другата, което е жалко.  Все повече деца растат без театрални постановки, без кино салони и без любимите ни книжки от нашето детство. За повечето дребосъци в България Дяволчето Фют, Ян Бибиян, Пинокио и т.н. са просто непознати герои, за които са чували от по-богатите си приятелчета.

2. Почивка – след културата именно времето за отдих е намалено. Повечето семейства не могат да си позволят да отидат на море или планина, да не говорим да излязат извън пределите на България. Тъжно е, но познавам деца, които растат с мисълта, че близкият язовир е Черно море и че до морето се стига за 30 мин, а реалното разстояние от моя град до морето е 400 км.

3. Качествена храна – живеем в държава, членка на Европейския съюз, но това с нищо не променя стандарта ни на живот с този преди влизането ни в ЕС. Напротив, вносът на храни е огромен, ние се явяваме като депо за отпадъци на западните държави, които продават некачествената си стока у нас. Ниските доходи често ни принуждават да купуваме храни с изтичащ или с изтекъл срок на годнос. Храни, които са вредни за здравето и живота ни. Често се случва колбасите, които купуваме, да са по-евтини от доматите на женския пазар.

Всички тези лишения водят до едно – нещастни сме, много българи са свити в себе си, живееят под постоянен стрес. На едно от първите места в Европа сме по нервни заболявания. Това нормално ли е? Защо го позволяваме?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg