Магията на Жеравна доказа, че традициите са живи

0

И тази година край Жеравна се събраха хиляди почитатели на фолклора, традициите и пъстрите одежди. Три дни под вековните дървета музиката и танците не спираха. С концерт на Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик в петък вечерта започна веселието. Хиляди гости от цялата страна бяха насядали по възвишението над Жеравна като в луксозен амфитеатър. Гръмнаха неповторимите сто каба гайди от Родопите, а след тях провлачената си песен подхванаха зурните от Петрич. Когато обаче духовата музика от Петрич влезе в играта, повечето скочиха, подпалени от лудите ритми. Писателят Антон Дончев бе обявен за апостол на българщината. Фестивалът на фолклорната носия е различният фолк фестивал у нас и е своеобразно докосване до живота на прадедите ни. Идеята му е чрез спазване на строгия фестивален правилник всички доброволно да се пренесат в най-българското време. Фестивалът е създаден през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.

-Г-н Димитров, как премина тазгодишният фестивал и оправдаха ли се очакванията Ви?

Христо Димитров

Христо Димитров

-Премина страхотно, въпреки че имаше моменти, в които валя силно дъжд. Имаше достатъчно много хора за да се получи един красив, един уникален фестивал. В момента продължава, защото времето е много хубаво. Преди броени минути закрих фестивала, но той ще продължи докато има хора.

-Авторът на „Време разделно“ Антон Дончев бе обявен за Апостол на българщината. Защо решихте точно на него да връчите високото отличие?

-Това е решение на Общото събрание на войводите. 74 човека гласуваха, като повече от 70% бяха за него, разбира се, имаше и други номинирани. Единият от тях беше Милен Врабевски, който с фондацията си „Памет българска“ прави чудеса за българските деца, които са извън територията на родината. Антон Дончев получи болшинството от гласовете и затова просто изпълних волята на общото събрание. Той го заслужава, моят глас също беше за него. Творчеството му ми е повлияло много. Още като дете като гледах филма „Време разделно“. Филмът е възпитал у мен качества, които проявявам и до днес като вече възрастен човек. Много често в своето творчество използвам неща, които са ми внушени от Антон Дончев. Оказал е много силно въздействие върху мен като личност и като творец.

антон дончев

Антон Дончев

-Отличие получихте и Вие. Общинският съвет в Котел ви избра за почетен гражданин на града.

-Да, бях изненадан, защото си мислих, че първо в Шумен ще ме направят почетен гражданин. Едно такова призвание дава на човек крила, дава му сили да продължава да работи с непресъхваща сила и ентусиазъм. Винаги когато съм получавал награди разбирам, че хората оценят това, което правя, и по някакъв начин съм задължен да продължа.

Жеравна

-С кое тазгодишният фестивал ще остане в историята?

-Видях как докато вали дъжд хиляди хора танцуват без да спрат. За мен това беше един невероятен подвиг, един своеобразен героизъм, една доминация на българщината и всичко останало.

-Жива ли е и днес българщината?

-Със сигурност. Българските традиции са още живи, а българщината ще се възражда с още по-голяма сила.жеравна жеравнажеравнажеравна жеравна

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg